Menu toggle

Welkom terug

Guides

OEM originele onderdelen of aftermarket: dit zijn de verschillen 

Als de auto defect is, zijn er verschillende mogelijkheden om aan vervangende onderdelen te komen. Het is niet ongebruikelijk dat potentiële kopers termen tegenkomen als OEM-onderdelen en aftermarket-onderdelen. Maar wat betekenen de twee benamingen, en hoe verschillen de respectieve reserveonderdelen? Dit en al het belangrijke over OEM auto-onderdelen en aftermarket onderdelen vindt u hier in ons artikel. We leggen ook de voor- en nadelen van de twee soorten reserveonderdelen uit.

Lees meer: Voor- en nadelen van nieuwe en gebruikte auto-onderdelen

OEM-reserveonderdelen versus aftermarket-onderdelen

Het verschil tussen aftermarket en OEM is eigenlijk snel uitgelegd:

OEM-onderdelen worden geproduceerd door de oorspronkelijke leveranciersdie ook aan de autofabrikanten leveren. Dit zijn dus onderdelen van originele uitrustingskwaliteit. De term OEM komt van de Engelse term Original Equipment Manufacturer.

Aftermarket-onderdelen daarentegen zijn vervangingsonderdelen die door andere fabrikanten worden nagemaakt. De kwaliteit van aftermarket-onderdelen hoeft niet per se slechter te zijn. Een zeer goedkoop vervaardigd reserveonderdeel kan echter uiteraard gebreken vertonen wat kwaliteit en pasvorm betreft. Deze onvoorziene omstandigheden komen minder vaak voor bij de aanschaf van OEM-onderdelen, wat een echt voordeel is. .

Sommige fabrikanten van originele vervangingsonderdelen verdelen de verschillende vervangingsonderdelen weer in OE-onderdelen en OEM-onderdelen. OE-onderdelen worden geclassificeerd als reserveonderdelen die voor verschillende autofabrikanten worden vervaardigd en op verschillende auto’s passen. OEM-onderdelen daarentegen worden uitsluitend voor een bepaalde autofabrikant vervaardigd. .

OEM Ersatzteile kaufen

OEM onderdelen van de fabrikant van originele onderdelen zijn ideaal voor het herstellen van uw defecte voertuig. Omdat het originele onderdelen zijn, zoals ze waren toen de auto werd gemaakt, verlopen reparaties meestal vlot. Wanneer u OEM-onderdelen koopt, krijgt u veel voordelen, maar ook enkele nadelen. .

Voordelen bij het kopen van OEM-onderdelen (originele onderdelen)

 • Exacte pasvorm en kwaliteit: Originele onderdelen in OEM-kwaliteit komen wat hun specificaties betreft overeen met de respectieve onderdelen die in het voertuig zijn geïnstalleerd. In geval van een reparatie kunnen OEM-onderdelen en het defecte onderdeel op de auto gewoon tegen elkaar worden geruild. De kwaliteit van de OEM-onderdelen voor auto’s is consistent en komt meestal overeen met het onderdeel dat oorspronkelijk op de auto is geïnstalleerd.
 • .

 • Onderdeelnummers: OEM-auto-onderdelen worden geleverd met uniforme en vaste onderdeelnummers. Dit is het zogenaamde OE-onderdeelnummer, dat soms ook OEM-nummer wordt genoemd. Met behulp van het onderdeelnummer is het mogelijk om geschikte onderdelen voor elk voertuig te vinden.
 • Garantie: Fabrikanten van OEM-onderdelen geven vaak een garantie op hun producten. Indien het aangekochte reserveonderdeel onverwacht binnen een bepaalde periode na aankoop stuk gaat, bestaan er aanspraken op garantie, zoals gratis vervanging of reparatie.

Nachteile OEM Teil (Originalteile)

 • Beschikbaarheid: OEM-onderdelen zijn niet altijd onmiddellijk beschikbaar, bijvoorbeeld wanneer zich problemen in de toeleveringsketen voordoen. Niet alle dealers hebben een grote voorraad onderdelen van OEM-kwaliteit, zodat de onderdelen eerst moeten worden besteld. Voor een oudere auto zijn er soms helemaal geen OEM-onderdelen beschikbaar.
 • Prijs: Nieuwe originele onderdelen behoren tot de duurste auto-onderdelen op de markt. Hier betaalt u soms niet alleen voor het auto-onderdeel zelf, de prijzen worden ook afgemeten aan de goede naam van de fabrikant. De hogere aankoopprijs omvat echter ook kosten voor de garantie en de service van de onderdelenfabrikant.
 • .

 • Competitie: OEM-onderdelen worden niet door alle dealers en online verkopers aangeboden. Aangezien onder meer originele auto-onderdelen duur zijn in aanschaf, hebben veel leveranciers dergelijke onderdelen niet in voorraad. Hierdoor wordt niet alleen de keuze aan dealers beperkt, maar ontstaan er ook nauwelijks speciale aanbiedingen met weinig concurrentie.
 • .

Koop Aftermarket Auto-onderdelen/Aftermarket Onderdelen

Aftermarket onderdelen bieden de mogelijkheid de auto te repareren zonder originele auto-onderdelen te gebruiken. De aftermarket-onderdelen zijn ongeveer gelijk aan het originele onderdeel, maar variaties in de productie kunnen voorkomen als gevolg van verschillende productiefaciliteiten. Als je aftermarket auto-onderdelen koopt, heeft dat zowel voordelen als nadelen. .

Aftermarket Onderdelen/Voordelen/Aftermarket Onderdelen

 • Prijzen: Aftermarket-onderdelen voor de auto zijn vaak veel goedkoper om te kopen dan originele onderdelen. Soms hebben de producenten van aftermarket-onderdelen goedkopere productiemogelijkheden, en zij besparen ook kosten bij de ontwikkeling. Ook voor aftermarket-onderdelen hoeft geen dure merknaam te worden betaald in tegenstelling tot originele onderdelen.
 • Selectie: Aftermarket-onderdelen zijn in grote verscheidenheid op de markt verkrijgbaar. De verschillende fabrikanten van de aftermarket-onderdelen maken het ook mogelijk te kiezen tussen verschillende kwaliteitsniveaus of productietypen.
 • .

 • Beschikbaarheid: Aftermarket-onderdelen voor auto’s zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar. Veel dealers hebben de onderdelen direct in voorraad, en ze worden ook voortdurend aangevuld. Zelfs voor een ouder voertuig is er vaak een goede selectie van aftermarket-onderdelen.
 • .

Nachteile bei Aftermarket Produkten

 • Kwaliteit: De kwaliteit van aftermarket-onderdelen is niet noodzakelijk inferieur aan OEM-onderdelen. Verschillen in de kenmerken en de montagenauwkeurigheid van aftermarket-onderdelen zijn echter niet ongewoon als gevolg van verschillende leveranciers en productiefaciliteiten.
 • .

 • Valsemunterij: Op het gebied van aftermarket-producten zijn er altijd leveranciers die opzettelijk inferieure producten aanbieden. Als slijtageonderdelen die van belang zijn voor de veiligheid, zoals remmen, niet aan de specificaties van de fabrikant voldoen, kunnen ze snel een gevaar worden.
 • .

 • Productbenamingen: In tegenstelling tot originele onderdelen hebben aftermarket-onderdelen niet altijd uniforme productbenamingen of komen ze niet overeen met de gespecificeerde OE-nummers. Daarom kan het kiezen van het juiste onderdeel voor aftermarket-producten moeilijker zijn.

Koop het juiste OEM-onderdeel bij Autoparts24

Wilt u genieten van de voordelen van OEM auto-onderdelen zonder te veel te betalen? Dan is het kopen van gebruikte originele onderdelen voor uw auto een goed idee. Gebruikte reserveonderdelen van de oorspronkelijke fabrikanten bieden voordelen zoals een goede pasvorm en een constante kwaliteit, maar zijn aanzienlijk goedkoper dan nieuwe onderdelen.

Bij Autoparts24 vindt u goedkope originele reserveonderdelen voor bijna elk voertuig. De gebruikte onderdelen worden verwijderd door autorecyclingin het kader van milieuvriendelijke autodemontage. Na grondig onderzoek zullen de gebruikte originele onderdelen te koop worden aangeboden.

Dankzij de comfortabele zoekfunctie op Autoparts24 vindt u snel en eenvoudig het passende reserveonderdeel. Voer gewoon het merk en model van uw auto in het zoekvenster in, of gebruik de sleutelnummers van het kentekenbewijs. Zoeken op sleutelnummer biedt een hoge mate van zekerheid dat u het juiste auto-onderdeel zult vinden. Voor de aankoop moet u het OE-onderdeelnummer van het defecte auto-onderdeel vergelijken met dat van het reserveonderdeel.

OEM auto-onderdelen productie: de belangrijkste onderdelen van de sector

Tegenwoordig bestaat een auto uit talloze verschillende onderdelen. De OEM auto-onderdelen die in de fabriek worden geïnstalleerd, voldoen aan gedefinieerde normen. Maar niet alle auto-onderdelen worden door de autofabrikanten zelf gemaakt. Ontdek nu alles wat je moet weten over OEM-onderdelen,…
Lees meer

Gebruikte onderdelen: de kwaliteit van gebruikte auto-onderdelen controleren?

Als de auto kapot is, kan hij goedkoop worden gerepareerd dankzij goedkope tweedehandsonderdelen. Maar alle gebruikte auto-onderdelen moeten grondig worden gecontroleerd. Wat de autodemontagebedrijf al heeft gedaan wanneer u online koopt, moet u zelf doen wanneer u de auto bij…
Lees meer

Beste tips voor het opzetten van uw eigen autowerkplaats thuis

Een garage aan huis kan worden gebruikt voor basisonderhoud en het onderhouden van voertuigen. Dat bespaart u lange ritten naar de monteur en mogelijk ook geld. Het hebben van een garagewerkplaats of garage aan huis kan zijn voordelen hebben voor…
Lees meer

Meest gelezen gidsen