Menu toggle

Welkom terug

Guides

Veilig een auto opkrikken: hoe krik je een auto op met een krik en kriksteunen

Als u geen hefplatform in uw garage hebt, moet u uw auto vaak opkrikken. Dit is de enige manier om werkzaamheden aan de onderzijde of het chassis uit te voeren. Er zijn echter een paar punten die u in gedachten moet houden. Vooral in de hobbysector gebeuren bij het repareren van auto’s steeds weer ernstige ongelukken. In deze gids vindt u belangrijke tips over het opkrikken van voertuigen.

De volgende punten moeten in acht worden genomen bij het opkrikken van de auto

Bij autoreparaties liggen veel gevaren op de loer. Vooral bij werkzaamheden onder de voertuigbodem kunnen mensen ernstig gewond raken. Het was in het verleden niet ongewoon dat een voertuig plotseling omlaag kwam, bijvoorbeeld als gevolg van een defect aan de krik.

Omrollen door een voertuig is ook een reëel gevaar bij reparatiewerkzaamheden onder de carrosserie. Toch kunnen enkele maatregelen de veiligheid tijdens autoreparaties garanderen. Zo moeten bijvoorbeeld altijd wiggen voor de wielen worden gebruikt, naast het aantrekken van de handrem.

Zorg voor veiligheid met schragen

Verhoogde voertuigen kunnen relatief gemakkelijk worden vastgezet met kriksteunen. Deze zijn een professionele oplossing en voorkomen plotseling zakken van de auto. Het gebruik van kriksteunen is dan ook een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen bij werkzaamheden onder de auto.

Diverse werkzaamheden op de vloer van de auto kunnen ook veel gemakkelijker worden uitgevoerd als het hele voertuig op kriksteunen staat. Vergelijk bij het gebruik van krikken en statieven altijd hun draagvermogen met het gewicht van het voertuig. Ze mogen ook alleen op vaste grond worden gebruikt.

Belangrijk gereedschap om de auto op te krikken

Er zijn een aantal gereedschappen en gebruiksvoorwerpen in de handel om de auto veilig op te krikken. Het is vaak zinvol ze in combinatie met elkaar te gebruiken. Een auto mag bijvoorbeeld nooit alleen door een krik worden vastgehouden wanneer onder de auto wordt gewerkt. Het risico dat de krik door schokken van het voertuig bezwijkt of omvalt, is te groot.

  • Jack
  • Ondersteunende schragen
  • Hellingen
  • Hydraulische oprijplaten

Jack

Een klassieke manier om een auto op te tillen is met een krik. Jacks zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en gewichtsklassen. Zij kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan de daarvoor bestemde punten onder de auto. Voor het optillen van de auto in de garage zijn de meest geschikte krikken manoeuvreerkrikken of hydraulische krikken.

Ondersteunende schragen

Onderstelbokken, ook wel steunbokken genoemd, zijn kleine verstelbare bokken ter ondersteuning van het voertuig. De schragen worden op dragende punten onder het voertuig geplaatst om het gewicht van het voertuig te ondersteunen. De schragen zijn verkrijgbaar met drie of vier poten.

Hellingen

Met behulp van oprijplaten kan de auto gemakkelijk een stukje hoger worden getild. Daartoe worden de oprijplaten zo geplaatst dat ze overeenkomen met de spoorbreedte van de auto. De auto wordt dan met de banden op de oprijplaten gereden.

Hydraulische oprijplaten

Hydraulische oprijrampen zijn een combinatie van oprijrampen en hydraulische vijzels. Net als bij normale oprijplaten wordt de auto eerst op de oprijplaat gereden. Daarna kan de voetafdruk voor de band verder worden opgetild, zoals met een krik.

De auto opkrikken met kriksteunen in 6 stappen

Er zijn verschillende manieren om een motorvoertuig op te krikken. Oprijplaten zijn praktisch en het voertuig kan snel worden opgetild. Aangezien het voertuig op zijn wielen staat, is het echter niet mogelijk om aan het chassis te werken. In dit geval is het opkrikken van het hele voertuig met behulp van kriksteunen de beste oplossing. Dit gebeurt in een paar stappen.

Dit is hoe de auto is opgekrikt met schragen:

  1. Parkeren van de auto: Om de auto met de autokrik op te kunnen tillen en vervolgens te ondersteunen, moet deze op een stevige ondergrond worden geparkeerd. De wielen die niet moeten worden opgetild, moeten nu worden vastgezet met wiggen om te voorkomen dat ze wegrollen. De handrem moet ook aangetrokken zijn.
  2. Zoek naar hefpunten: Krikken en krikken kunnen nergens op de auto geplaatst worden. Niet alle delen van het lichaam zijn stabiel genoeg om het gewicht van de auto te dragen. De hef- of opvijzelpunten zijn meestal te vinden in de handleiding van de auto.
  3. Maak de krik vast: Zodra de hefpunten zijn gevonden, kan hier een krik worden aangebracht. Sommige voertuigmodellen hebben aan de voorzijde of in het midden van de achterzijde een hefpunt, waarmee de complete assen kunnen worden opgeheven. De krik moet echter wel voldoende draagvermogen hebben.
  4. Til het voertuig op: Het voertuig wordt dan voorzichtig opgetild met de krik op zijn plaats. Als de krik in het midden is geplaatst, kijk dan of de auto gelijkmatig wordt opgetild. Zorg er ook voor dat de krik in de bedoelde positie blijft.
  5. De auto opkrikken: Zodra het voertuig is geheven, kan het opkrikken beginnen. Als de hele voorkant of de hele achterkant van het voertuig is opgeheven, wordt er rechts en links een krik onder geplaatst. Deze punten op het lichaam moeten echter ook voldoende stabiel zijn. De kriksteunen worden dan op de juiste hoogte gebracht.
  6. De krik laten zakken: Zodra de krikken zijn geplaatst en afgesteld, kan de lading van de auto erop worden neergelaten. Afhankelijk van het type krik kan dit gebeuren door de hendel te bedienen of een klep te openen. Laat het voertuig langzaam en voorzichtig zakken om de stabiliteit van de kriksteunen te controleren. De krik kan dan worden verwijderd.

Meest gelezen gidsen