Menu toggle

Welkom

Motor

Hybride voertuigen: Hoe werkt een hybride auto?

Auto’s met hybride technologie maken gebruik van twee aandrijfsystemen in combinatie. Dit type aandrijftechnologie heeft vaak een gunstig effect op het brandstofverbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen. Maar hoe werkt een hybride auto? Hier lees je hoe hybride auto’s werken en welke varianten verkrijgbaar zijn. We leggen ook uit wat de positieve en negatieve kenmerken zijn van auto’s met hybride aandrijving.

Hoe werkt een hybride auto?

Hybride voertuigen maken gebruik van verschillende aandrijfsystemen en putten uit verschillende energiebronnen. Auto’s met hybride aandrijving maken meestal gebruik van verbrandingsmotoren in combinatie met elektromotoren. Zo’n hybride voertuig wordt ook wel een hybride elektrisch voertuig genoemd. Afhankelijk van de fabrikant en het model variëren de geïnstalleerde hybride systemen in ontwerp en functionaliteit.

Seriële en parallelle hybride

Afhankelijk van het ontwerp worden hybride systemen onderverdeeld in seriële hybride en parallelle hybride aandrijvingen. Hybride voertuigen met een seriële aandrijving maken altijd gebruik van een van de twee werkingsmodi. De verbrandingsmotor drijft vaak een generator aan die een accu oplaadt of energie levert voor de elektromotor. Een parallelle hybride maakt gebruik van beide motoren tegelijk. Beide varianten samen worden een power-split hybride genoemd.

De verschillende soorten hybride aandrijving

Het gebruik van hybride technologie maakt het mogelijk om elektrische aandrijvingen in auto’s te gebruiken zonder dat de verbrandingsmotor nodig is. Door een elektrische aandrijving te combineren met een verbrandingsmotor, kan de verbrandingsmotor met optimale efficiëntie werken. De elektromotor kan worden gecombineerd met een dieselmotor of een benzinemotor. Net als een elektrische auto bieden plug-in hybrides de mogelijkheid om de accu’s van de elektrische aandrijving extern op te laden.

Milde hybride

Milde hybrides zijn de eenvoudigste vorm van hybride aandrijving. Deze hybrides wekken elektriciteit op tijdens het remmen of wanneer het voertuig uitrolt. De energie die vrijkomt tijdens het remmen wordt opgeslagen in een batterij in de mild hybride. Meestal wordt hier een gecombineerde startgenerator gebruikt. Deze ondersteunt de verbrandingsmotor bij het accelereren. Er zijn ook zogenaamde microhybride systemen, waarbij de microhybride alleen de startaccu van het voertuig oplaadt en een automatische start-stopfunctie biedt.

Volledig hybride

Een full hybrid is een hybride auto die ook stukken puur elektrisch kan rijden. Terwijl de verbrandingsmotor altijd draait in varianten zoals de mild hybride, is dit niet altijd nodig in full hybrides. Een hybride auto als full hybrid gebruikt bijvoorbeeld alleen de ingebouwde elektromotor bij het wegrijden, als dat mogelijk is. Zelfs bij lage snelheden of in stadsverkeer is alleen de elektromotor in werking. De actieradius is echter beperkt. In de normale rijmodus of wanneer de accu bijna leeg is, wordt de benzinemotor ingeschakeld.

Plug-in hybride

Plug-in hybrides zijn hybride auto’s met een extra oplaadmogelijkheid. De batterij van een plug-in hybride auto kan extern opgeladen worden om de elektrische actieradius te vergroten. De elektromotor van de plug-in variant is meestal krachtiger, net als de geïnstalleerde batterijen. Dit betekent dat je met een plug-in hybride meestal ook probleemloos langere afstanden kunt afleggen. De plug-in hybride is vaak de ideale oplossing voor emissievrij rijden in steden. Indien nodig kan de verbrandingsmotor zelfs gebruikt worden zonder de batterij op te laden.

Voor- en nadelen van hybride voertuigen

Hybride voertuigen hebben zowel voor- als nadelen in vergelijking met auto’s met een pure verbrandingsmotor. Het gebruik van hybride technologie verbetert het brandstofverbruik en vermindert de uitstoot van vervuilende stoffen. Tegelijkertijd vereisen hybride aandrijvingen ook ruimte en maken ze de auto’s duurder.

Dit zijn de voordelen van hybride auto’s

  • Minder brandstofverbruik: Hybride auto’s verbruiken bijna altijd minder brandstof dan een zuivere verbrandingsmotor. De elektromotor vermindert de belasting van de verbrandingsmotor aanzienlijk. Tijdens het remmen vloeit er extra energie naar de batterij.
  • Meer acceleratie: Afhankelijk van het model hebben auto’s met een hybride aandrijving een betere acceleratie. Tijdens het accelereren draaien de elektromotor en de verbrandingsmotor. Door beide motoren tegelijkertijd te gebruiken, worden de prestaties van het voertuig verhoogd.
  • Minder vervuilende uitstoot: Het verminderde verbruik van benzine of diesel in hybride voertuigen vermindert ook de vervuilende uitstoot. Bovendien draaien de verbrandingsmotoren dankzij de hybride technologie altijd met optimale efficiëntie, wat de uitstoot nog verder verlaagt.
  • Gebruik van elektrische mobiliteit: Afhankelijk van het model kunnen hybride auto’s ook langere afstanden afleggen met alleen een elektrische motor. Op die manier kunnen de voertuigen worden gebruikt als een elektrische auto. Milieuvriendelijke mobiliteit wordt vaak gesubsidieerd, bijvoorbeeld via belastingvoordelen.

Hybride auto’s hebben de volgende nadelen

  • Voertuig is zwaarder: Auto’s met hybride technologie hebben vaak een hoger voertuiggewicht. De batterij en elektrische motor die naast de verbrandingsmotor zijn geïnstalleerd, verhogen het gewicht. Door het hogere voertuiggewicht is er meer energie nodig om het voertuig aan te drijven.
  • Ruimtevereisten van hybride technologie: De hybride aandrijving vereist meer onderdelen die in de auto moeten worden ondergebracht. In plug-in hybride auto’s worden de elektrische motor en de batterij naast de verbrandingsmotor geïnstalleerd. Vergeleken met een verbrandingsmotor is de ruimte in de auto vaak kleiner.
  • De elektrische aandrijving is beperkt: Vergeleken met puur elektrische auto’s, die hun vermogen uitsluitend via elektromotoren opwekken, is de elektrische aandrijving in hybrides vaak beperkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het vermogen van de elektromotoren of de maximale actieradius met een elektromotor.
  • Hybride auto’s zijn duurder: Vergeleken met auto’s met verbrandingsmotoren zijn hybride auto’s meestal duurder in aanschaf. Dit komt voornamelijk door het complexere ontwerp van voertuigen met een hybride aandrijving. De onderhoudskosten voor hybride voertuigen kunnen ook hoger zijn.

Hoe tank je een hybride auto?

Hybride voertuigen verschillen nauwelijks van conventionele auto’s als het gaat om tanken. Omdat hybride auto’s een verbrandingsmotor hebben, zijn ze ook afhankelijk van benzine of diesel. De brandstof wordt bij het tankstation getankt via een vulopening en opgeslagen in een tank. De fabrikant bepaalt aan welke eisen de brandstof moet voldoen. Plug-in hybride auto’s kunnen ook extern worden opgeladen met elektriciteit. Het oplaadproces verschilt niet van dat van een elektrische auto. Net als bij elektrische auto’s wordt het laadcontact van de plug-in hybride aangesloten op een openbaar laadstation of een wallbox. Hoe snel de batterij wordt opgeladen hangt af van het voertuig en de oplaadtechnologie.

Kan een hybride motor vervangen worden?

Net als andere aandrijftechnologieën kunnen hybride aandrijvingen in auto’s worden vervangen in geval van een defect. De procedure hangt echter af van het ontwerp van het hybride systeem. Niet alle hybride auto’s combineren beide aandrijftechnologieën in één enkele eenheid.

Zijn er gebruikte hybride motoren verkrijgbaar?

Hybride motoren zijn beschikbaar als gebruikte onderdelen, hoewel de beschikbaarheid en keuze soms beperkt zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat hybride of plug-in hybride modellen minder vaak voorkomen dan conventioneel aangedreven voertuigen.

Waar kun je gebruikte hybride motoren kopen?

De beste manier om gebruikte hybride motoren te vinden is via portaalsites voor gebruikte auto-onderdelen. Het aanbod van gebruikte motoren en hybride aandrijvingen staat hier overzichtelijk bij elkaar. Met een beetje geluk vind je de juiste hybride motor voor het betreffende automodel.