Menu toggle

Welkom terug

Guides

Waarschuwingslampje rem brandt - oorzaken en wat te doen?

Elke moderne auto heeft talloze waarschuwingslampjes op het dashboard om de bestuurder te wijzen op mogelijke problemen. Een van de belangrijkste lampjes is het remwaarschuwingslampje. Dit lampje wordt geactiveerd zodra er een probleem is met het remsysteem van het voertuig. Defecten in het remsysteem worden dus vaak ontdekt voordat zij een gevaar worden. Ontdek nu in onze gids wanneer het remwaarschuwingslampje wordt geactiveerd en wat u als bestuurder kunt doen.

Hoe het remwaarschuwingslampje werkt

Het remwaarschuwingslicht is rechtstreeks in het instrumentenpaneel van elke moderne auto geïntegreerd. Dit rode waarschuwingslampje toont meestal een uitroepteken, maar kan er afhankelijk van het voertuig anders uitzien. Bij een probleem in het remsysteem activeert de voertuigelektronica het waarschuwingslampje. Afhankelijk van het voertuigmodel wordt het remwaarschuwingslampje aangevuld met een ABS-waarschuwingslampje, dat problemen met het ABS-systeem meldt.

Een korte flits van het remwaarschuwingslampje na het inschakelen van het contact is normaal en dient ter controle. Als het waarschuwingslampje tijdens het rijden gaat branden of continu knippert, is er meestal een ernstig probleem met de remmen. Bestuurders moeten het voertuig dan zo snel mogelijk parkeren en het remsysteem laten controleren.

Niet verwarren: Waarschuwingslampje rem en waarschuwingslampje remblok

Afhankelijk van het voertuigmodel heeft het dashboard niet alleen een remwaarschuwingslampje, maar ook een waarschuwingslampje voor remblokslijtage. Dit licht toont meestal een cirkel met aan de zijkant gestileerde remschoenen. Het lampje wordt geel of rood wanneer een remblok de slijtagegrens nadert en het onderdeel moet worden vervangen.

Wanneer het remwaarschuwingslampje gaat branden – dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Wanneer het remwaarschuwingslampje gaat branden, rijst al snel de vraag naar de reden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het branden van het remlicht. Sommige oorzaken kunnen gemakkelijk door de bestuurder worden verholpen, terwijl het voor andere oorzaken beter is de auto naar een monteur in de werkplaats te brengen.

Handbrake werd niet vrijgegeven

De meest voorkomende oorzaak dat het remwaarschuwingslampje gaat branden, is waarschijnlijk te wijten aan vergeetachtigheid van de bestuurder. Als de auto geparkeerd is geweest, wordt het vervolgens losmaken van de handrem soms vergeten. In dat geval brandt het waarschuwingslampje van de rem ook tijdens het rijden om de bestuurder eraan te herinneren de rem los te laten.


Laag remvloeistofpeil

Een even vaak voorkomende reden waarom het remwaarschuwingslampje gaat branden is een laag remvloeistofpeil. Als het remvloeistofpeil te laag is, kan er een probleem ontstaan bij het remmen. Om ervoor te zorgen dat er altijd volledige remkracht beschikbaar is wanneer het rempedaal wordt ingetrapt, moet de vloeistof worden bijgevuld.

Lek in het remsysteem

Als het remwaarschuwingslampje gaat branden vanwege een laag remvloeistofpeil, moet de oorzaak van het vloeistofverlies worden gezocht. Vaak is er een defect aan de remleidingen, of een lek in de remslangen of verbindingen. In een dergelijk geval is vervanging van de defecte onderdelen door een monteur in de werkplaats noodzakelijk.

Versleten remblokken

Een andere oorzaak dat het remwaarschuwingslampje gaat branden kan versleten remblokken zijn. Wanneer de bestuurder het rempedaal intrapt, wordt het remblokje op de remschijf van elk wiel gedrukt. De remblokken slijten sneller dan de remschijf en het remeffect neemt af. Afhankelijk van het voertuigmodel gaat het remwaarschuwingslampje dan branden.

Defect aan de handremschakelaar

Als het waarschuwingslampje voor het remsysteem niet uitgaat, hoewel het remsysteem in orde is en de remmen zijn gelost, kan er ook een defect zijn aan de handremschakelaar. De schakelaar kan bijvoorbeeld vastzitten en aan de voertuigelektronica signaleren dat de handrem wordt aangetrokken. Vaak is de enige oplossing het vervangen van het defecte onderdeel.

Instrument cluster is defect

In moderne auto’s kan het instrumentenpaneel in het dashboard ook verantwoordelijk zijn voor het defect oplichten van waarschuwingslampjes. Als hier een defect optreedt, wordt de informatie van de sensoren en schakelaars van het remsysteem niet meer correct verwerkt. Als het remlicht dan permanent brandt, moet het instrumentenpaneel worden vervangen.

Sensoren of kabels beschadigd

Elke moderne auto heeft tegenwoordig talrijke sensoren die alle onderdelen van het remsysteem en het ABS-systeem controleren. Als de sensoren niet goed functioneren of de kabels beschadigd zijn, kan het ABS-waarschuwingslampje of het remwaarschuwingslampje worden geactiveerd. Soms is ook corrosie op de stekkercontacten verantwoordelijk voor het probleem.

Het remwaarschuwingslampje brandt – wat bestuurders kunnen doen

Als bestuurder moet u altijd speciaal letten op het branden van het waarschuwingslampje voor de remmen of het ABS-waarschuwingslampje. U kunt deze eenvoudige stappen zelf uitvoeren wanneer het waarschuwingslampje gaat branden.

  1. Stop het voertuig: Als het waarschuwingslampje tijdens het rijden gaat branden of knipperen, moet de auto bij de eerstvolgende veilige gelegenheid tot stilstand worden gebracht. Defecte remmen kunnen anders snel een gevaar worden.
  2. Controleer de handrem: Meestal gaat het remlicht branden omdat de handrem is vergeten. Dit kan snel gebeuren, vooral bij voertuigen zonder elektrische handrem. Na het loslaten van de rem moet het lampje uitgaan.
  3. Controleer de remvloeistof: Technisch ervaren bestuurders kunnen het remvloeistofpeil controleren wanneer het waarschuwingslampje gaat branden. De bijbehorende container voor de vloeistof bevindt zich gewoonlijk in de motorruimte en is gemakkelijk toegankelijk.
  4. Vul remvloeistof bij: Het vloeistofniveau in het reservoir moet tussen het maximum en het minimum liggen. Als er te weinig remvloeistof in het remvloeistofreservoir zit, moet dit worden bijgevuld.
  5. Zoek naar een lek in het remsysteem: Als de remvloeistof blijft dalen, kan er een lek in het remsysteem zitten. Voor de zekerheid moeten alle remleidingen en remslangen visueel worden gecontroleerd op gebreken.
  6. Controleer de remblokken: Versleten remblokken kunnen de remvloeistof doen dalen en, afhankelijk van het automodel, het remwaarschuwingslampje doen branden. Bij schijfremmen kan de remblokdikte worden gecontroleerd nadat de wielen zijn verwijderd.
  7. Roep om hulp: Bij problemen met de remmen is professionele hulp nodig. Een monteur van de werkplaats of een autoclub heeft alle informatie over de auto. Hij kan alle vragen beantwoorden en het remsysteem controleren. Bij autoclubs wordt pechhulp al gedekt door de jaarlijkse contributie.

Meest gelezen gidsen