Menu toggle

Welkom

Motor

Levensduur van de batterij van elektrische auto's: hoe verleng je de levensduur van de batterij

De accu is een van de centrale onderdelen van elke elektrische auto. Wanneer de permanent geïnstalleerde accu’s het einde van hun levensduur bereiken, kan vervanging al snel duur worden. In onze gids lees je hoe lang een accu in een elektrische auto meegaat en wanneer deze moet worden vervangen. We laten ook zien hoe je de levensduur van de accu kunt verlengen.

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

Kopers van elektrische auto’s rekenen op een zo lang mogelijke levensduur van de batterij. Hoe lang het energieopslagsysteem in de elektrische auto daadwerkelijk meegaat, hangt af van talloze factoren. In de regel gaan accu’s langer mee dan de fabrieksgarantie van meestal 8 jaar of 160.000 kilometer. De TÜV stelt dat de gemiddelde levensduur van accu’s voor elektrische auto’s 8 tot 10 jaar is. De levensduur van accucellen varieert afhankelijk van de fabrikant en het ontwerp van de accu. De Duitse automobielclub ADAC heeft echter al verschillende elektrische auto’s aan een langetermijntest onderworpen. De experts verklaarden dat alle accu’s een lange levensduur hebben. Moderne lithium-ionaccu’s verliezen hun prestaties pas na een periode van meer dan tien jaar.

Hoeveel kost een nieuwe accu voor een elektrische auto?

Naast de elektromotor is de accu een van de duurste onderdelen van een elektrische auto. Als het onderdeel vervangen moet worden, zijn de kosten vaak aanzienlijk. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in de prijs van nieuwe accu’s, afhankelijk van het voertuig en de fabrikant. Zo kosten accu’s voor kleinere en goedkopere elektrische voertuigen soms maar vier cijfers, maar de prijs van een nieuwe accu voor een elektrische auto ligt bijna altijd tussen de vijf cijfers. Voor de meeste auto’s kost de batterij tussen de 10.000 en 20.000 euro. Voor hoogwaardige auto’s van bekende luxemerken kunnen nieuwe accu’s 30.000 euro of meer kosten. Daarbij komen nog de werkplaatskosten voor het vervangen van de accu.

Wanneer moet je de accu van een elektrische auto vervangen?

De accu van een elektrische auto moet worden vervangen als de accucapaciteit aanzienlijk is afgenomen of als de accu defect is. Als de capaciteit afneemt, wordt de actieradius van de auto kleiner. In dit geval is gebruik slechts beperkt mogelijk. Om de actieradius van een elektrische auto te vergroten, is het meestal nodig om een nieuwe batterij te installeren. De batterijen van elektrische voertuigen zijn onderhevig aan een natuurlijk verouderingsproces. De elektrochemische eigenschappen van de materialen in de batterijcellen veranderen bijvoorbeeld na verloop van tijd. Hierdoor kan de accucapaciteit in de loop der jaren afnemen. De capaciteit van de geïnstalleerde accu’s neemt echter meestal veel sterker af naarmate de auto wordt gebruikt.

Wanneer heeft een elektrische auto een nieuwe accu nodig?

Wanneer een elektrische auto precies een nieuwe accu nodig heeft, hangt af van de individuele omstandigheden. Denk hierbij aan de structuur van de accu’s, het aantal laadcycli of de kilometerstand van de auto. Daarnaast kan de levensduur van accu’s variëren, afhankelijk van de fabrikant en het geïnstalleerde accusysteem. Een doorslaggevende factor bij de beslissing om de accu te repareren of te vervangen is de resterende capaciteit. Na jaren van gebruik neemt de opslagcapaciteit van de accu’s in de elektrische auto af. De accu die in de auto is geïnstalleerd, kan dan worden vervangen. De accu in het voertuig kan dan nog maar een fractie van de energie opslaan. Na een paar jaar kan de capaciteit afnemen tot ongeveer 70 procent.

Hoe kan de levensduur van een batterij in een elektrische auto worden verlengd?

De levensduur van accu’s in elektrische voertuigen hangt niet alleen af van hun leeftijd, maar ook van het specifieke gebruik. Gebruikers van elektrische auto’s die de periode van maximale capaciteit willen verlengen, moeten daarom een paar punten ter harte nemen. Bepaalde gedragingen kunnen de levensduur van accu’s namelijk direct beïnvloeden.

  • Rijgedrag van de bestuurder
  • Routines bij het opladen van de batterij
  • Gebruik van het elektrische voertuig

Een sportieve rijstijl belast ook de componenten in een elektrische auto. Dit geldt in het bijzonder voor de accu, die wordt belast door het verbruik van energie. Veelvuldig slepen of regelmatig hoge voertuigbelastingen kunnen ook een negatieve invloed hebben op de levensduur van de batterij. Accu’s mogen ook nooit helemaal leeg of helemaal opgeladen worden gereden.

5 tips voor een lange levensduur van de accu

  1. Laad de elektrische auto niet volledig op: Om de levensduur van de batterij te maximaliseren, moet deze niet volledig worden opgeladen. Een volle accu kan de actieradius vergroten als dat nodig is. Maar opladen boven 80 procent van de maximale capaciteit belast de accu extra.
  2. Overlaad de accu niet: Bijzonder zware ontlading van de accu’s moet worden vermeden, net als volledig opladen. Anders kan de accu beschadigd raken, vooral in het geval van diepe ontlading, d.w.z. bijna volledige ontlading. De garantie van de fabrikant dekt dit niet.
  3. Laat het voertuig onderhouden: Net als alle auto’s hebben elektrische voertuigen regelmatig onderhoud nodig. Wanneer de elektrische auto wordt geïnspecteerd, worden onder andere de accu’s en het laadsysteem gecontroleerd. Dit maakt vroegtijdige reparatie mogelijk en voorkomt dure gevolgschade.
  4. Vermijd snelladen: Door de accu op te laden bij een snellaadvoorziening wordt de duur van het laadproces geminimaliseerd. Hoewel dit praktisch is voor tussentijds opladen tijdens lange reizen, belast het de accu. Daarom moet snelladen met een hoog vermogen in korte tijd worden vermeden.
  5. Beperk het aantal laadcycli: Het aantal laadbeurten heeft een directe invloed op de levensduur van de batterij in de elektrische auto. Hoe meer ladingen een batterij ondergaat, hoe meer het onderdeel slijt. Om de periode tot vervanging te verlengen, moet het aantal laadcycli worden verminderd.

Welke garantie geven fabrikanten op de batterij?

Fabrikanten van elektrische auto’s adverteren vaak met garanties op de levensduur van de batterij. De garantievoorwaarden kunnen echter variëren afhankelijk van het voertuig en het automerk. Veel fabrikanten geven garantie op de accu afhankelijk van een bepaalde garantieperiode en een bepaald aantal kilometers. Voor de meeste fabrikanten van elektrische voertuigen is de garantieperiode voor de geïnstalleerde accu’s 8 jaar. Dit geldt voor merken zoals Audi, BMW, Ford, Opel en VW. Sommige autofabrikanten, zoals Mercedes-Benz, bieden ook 10 jaar garantie op bepaalde modellen. Het maximale aantal kilometers tot het einde van de garantieperiode varieert per automerk en model.

Houd je aan de individuele garantieregels

Kopers van elektrische auto’s zijn vaak verplicht om gebruik te maken van terugroepacties of software-updates van de fabrikant. Als de software niet wordt bijgewerkt zoals de bedoeling is, vervalt de garantie op de batterij. Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan elk bericht van de autofabrikant met betrekking tot de batterij.