Menu toggle

Welkom

Vergelijk prijzen van tweedehands hybridemotoren van sloperijen

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 215.338

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 162.079

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 122.026

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 179.829

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 102.380

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 68.167

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 165.320

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 106.449

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 129.361

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 181.235

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 51.858

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 109.886

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 208.990

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 199.809

VW

VW

Onderdelen te koop: 388.012

Hoe werkt een hybride motor? Structuur, onderdelen en vervanging

Een hybride motor bestaat uit een verbrandingsmotor gecombineerd met een elektromotor. Hierbij vullen de positieve eigenschappen van beide aandrijvingen elkaar aan. Moderne hybride voertuigen maken het mogelijk om bepaalde afstanden puur elektrisch af te leggen. In vergelijking met een verbrandingsmotor met automatische start-stop verbruiken hybride systemen minder brandstof en stoten ze minder milieubelastende stoffen uit. Anderzijds hoeft u met een hybride motor niet in te leveren op prestaties en snelheid.

Waarom de hybride motor zo populair is in de auto-industrie

De hybride aandrijving geniet een groeiende populariteit, zowel onder autokopers als binnen de auto-industrie. Bijna geen enkele autofabrikant biedt tegenwoordig niet minstens één model als hybride aan. Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds kan hybride technologie worden gebruikt om de vervuilende uitstoot van een specifiek automodel, maar ook van het hele wagenpark te verminderen.

Een ander voordeel voor de fabrikant is dat bepaalde voertuigen met een hoog gewicht en een grote motorinhoud op de Duitse markt kunnen worden gebracht ondanks strenge voorschriften. Het imago van het automerk wordt ook opgepoetst als er voertuigen met hybride aandrijving in de portefeuille zitten. Bovendien moeten belastingvoordelen de aanschaf van hybride auto’s in Duitsland stimuleren. Daarom kunnen fabrikanten hun hybride modellen goed verkopen.

Voordelen en nadelen van hybride motoren

De hybride aandrijving in de auto biedt veel voordelen, maar gaat ook gepaard met nadelen. Tegenover een lager brandstofverbruik staat een hogere aanschafprijs van het hybride voertuig. Een lagere uitstoot van schadelijke stoffen en de daarmee gepaard gaande bescherming van het milieu gaan gepaard met een hoger voertuiggewicht.

Voordelen hybride:

  • Laag verbruik: Het gecombineerde gebruik van de elektrische motor en de verbrandingsmotor vermindert het brandstofverbruik. De hybride auto verbruikt dus minder benzine of diesel.
  • Elektrisch rijden: Een full hybrid kan zich voor een bepaalde actieradius verplaatsen met elektrische energie via de e-motor. De verbrandingsmotor is niettemin beschikbaar wanneer dat nodig is.
  • Bescherming van het milieu: Hybride voertuigen beschermen het milieu omdat ze minder vervuilende stoffen uitstoten. Als plug-in hybride kan de auto bovendien rijden op milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit.
  • Rijgedrag: Omdat beide motoren samenwerken wanneer dat nodig is, gedraagt de hybride zich gunstiger op het gebied van acceleratie. De elektromotor levert het volledige koppel vanuit stilstand.

Nadelen Hybride:

  • Complexe technologie: De aandrijving door middel van twee krachtbronnen vereist complexere technologie in de hybride auto. De extra componenten veroorzaken kosten en kunnen defect raken.
  • Hogere voertuigprijs: Een hybride is vaak duurder dan een auto met verbrandingsmotor. Dat is niet verwonderlijk, aangezien veel componenten gecombineerd moeten worden geïnstalleerd.
  • Hoger voertuiggewicht: De elektrische motor en de verbrandingsmotor in combinatie met de accu en het besturingssysteem hebben veel gewicht. Dit maakt de hybride zwaarder dan andere auto’s.
  • Minder opbergruimte: Voertuigen met hybride aandrijving bieden soms minder laadruimte of hebben een opstapje in de kofferbak. Hier vindt de accu, die nodig is voor de aandrijving, zijn plaats.

Hoe hybride en plug-in hybride werken

Een hybride voertuig maakt gebruik van verschillende soorten aandrijfbronnen in combinatie. In de auto wordt een verbrandingsmotor voor benzine of een verbrandingsmotor voor diesel gecombineerd met een elektrische aandrijving. Afhankelijk van de rijsituatie en de respectieve eisen draait slechts één motor of beide motoren samen. Bij een hybride wordt de energie voor de elektromotor opgeslagen in een accu. Bij de plug-in hybride is het ook mogelijk de accu extern op te laden om de elektrische actieradius te vergroten.

Zo wordt de energie in het hybride voertuig opgewekt

Het voertuig genereert zelf de elektriciteit voor de elektromotor en voor het opladen van de accu. Afhankelijk van het ontwerp van de aandrijving gebeurt dit via een aan de verbrandingsmotor gekoppelde generator of op een andere manier. Een milde hybride gebruikt een speciale startgenerator. Deze laadt de accu op en stelt het vermogen beschikbaar voor de aandrijving wanneer dat nodig is. Er wordt ook energie opgewekt door energieterugwinning tijdens het remmen en aan de accu toegevoerd.

De belangrijkste onderdelen van de hybride aandrijving

De aandrijving van moderne hybride voertuigen bestaat uit talrijke componenten. Sommige, zoals de verbrandingsmotor, zitten in elke conventionele auto, andere zijn specifiek voorbehouden aan de hybride.

Verbrandingsmotor

Ongeacht of het om een mild hybride of plug-in hybride gaat, de verbrandingsmotor blijft het hart van de aandrijving vormen. In een hybride kan de verbrandingsmotor net als de benzinemotor optimaal worden benut. Veel vermogen ondanks een laag motorvermogen is dus mogelijk.

Elektrische motor

Een ander belangrijk onderdeel van de aandrijving van hybride voertuigen is de elektromotor. Afhankelijk van het ontwerp van de hybride aandrijving kan hij het voertuig ook alleen aandrijven. Bij een mild hybride fungeert de elektromotor ook als generator.

Batterij

De accu van het hybride systeem slaat de door de generator of tijdens het remmen opgewekte elektriciteit op. Indien nodig is de elektrische energie beschikbaar om de elektromotor aan te drijven.

Controle-eenheid

Een hybride auto heeft meer regeleenheden dan een zuivere verbrandingsmotor. Deze regelen het opladen van de accu en bewaken het accuvermogen. De vermogensregeleenheid fungeert hier als energieomzetter en schakel tussen de accu en de elektromotor.

Waarop letten bij de aankoop van hybride motoren in ruil

Hybride motoren zijn, zoals elke motor, onderhevig aan slijtage en kunnen door verschillende oorzaken kapot gaan. In plaats van een uitgebreide reparatie kan het de moeite waard zijn om de defecte motor te vervangen door een vervangende motor uit een autorecyclingcentrum. Bij de aankoop van gebruikte hybride motoren moet echter met een aantal punten rekening worden gehouden.

Hybride aandrijvingen verschillen in hun ontwerp, afhankelijk van de fabrikant en het voertuigmodel. Bij sommige varianten is de elektromotor aan de benzinemotor gekoppeld. Bij andere hybride aandrijvingen is de elektromotor geïntegreerd in de transmissie. Weer andere varianten vertrouwen op externe elektrische aandrijvingen op de achteras. Let daarom bij de aanschaf van een hybride motor op welke componenten deel uitmaken van het aanbod.

De juiste hybride motor kiezen

Naast de leveringsomvang en de keuze van de juiste onderdelen moet ook rekening worden gehouden met de conditie van de hybride motor en het juiste motortype. De conditie van de motor kan vaak worden beoordeeld aan de hand van de door de leverancier verstrekte informatie en de kilometerstand tot nu toe. Ook uit foto’s van de aangeboden unit kunnen vaak conclusies worden getrokken over de staat ervan.

De motoren in hybride auto’s kunnen ook binnen een modelserie verschillen. Om een geschikte vervangende aandrijving te vinden, is informatie zoals het motornummer of de motorcode van de fabrikant bijzonder nuttig. Vaak kan ook aan de hand van het chassisnummer of de sleutelnummers in het kentekenbewijs worden achterhaald welke hybride motor in het voertuig is ingebouwd.