Menu toggle

Welkom

Vind uw gebruikte reserveonderdeel via uw OEM-nummer op Autoparts24

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 1.108

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 1.123

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 950

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 953

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 1.333

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 634

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 433

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 751

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 952

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 1.460

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 420

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 792

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 1.007

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 1.015

VW

VW

Onderdelen te koop: 2.800

Hoofdremcilinder: functie, vervanging en aankoop van de hoofdremcilinder in de auto

De hoofdremcilinder is een van de belangrijkste onderdelen van de moderne remsystemen van auto’s. Hier heeft het onderdeel de functie om de mechanische druk op het rempedaal om te zetten in hydraulische remdruk. Dit remonderdeel, ook wel hoofdremcilinder genoemd, wordt zowel in schijfremmen als trommelremmen gebruikt. Auto-onderdelen die zwaar worden belast, zoals de hoofdremcilinder, kunnen in de loop der jaren slijten en kapot gaan. Als de eerste tekenen van een defect aan het onderdeel zich voordoen, zoals een afnemende remdruk, moet de hoofdremcilinder worden vervangen.

Hoe werkt de hoofdremcilinder in het remsysteem

.
Een hoofdremcilinder bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een cilinderhuis en het balansreservoir als bijvulreservoir voor de remvloeistof. Hij bevindt zich meestal in de motorruimte boven de voetenruimte van de bestuurder en dicht bij het rempedaal. In een modern voertuig is de hoofdremcilinder vaak rechtstreeks aan de rembekrachtiger gekoppeld.

De hoofdremcilinder bestaat uit een metalen cilinder waarin een zuigerstang beweegt. Stevig met de stang verbonden zijn hulzen als afdichtingselementen, die dus fungeren als drukzuigers binnen de cilinder. Het rempedaal in de auto is gekoppeld aan de buitenkant van de zuigerstang. Wanneer de bestuurder van de auto op het pedaal trapt, wordt de stang in beweging gezet.

Op die manier ontstaat druk in de drukkamer van de cilinder, die via de remleidingen op de remmen wordt overgebracht. Hier werkt de druk op de wielremcilinders van de trommelrem of op de remzuigers van de schijfrem, en wordt de rem geactiveerd. Wanneer de bestuurder zijn voet van het rempedaal neemt, zorgt een terughaalveer ervoor dat de druk wegvalt en het remproces wordt beëindigd.

De tandem hoofdremcilinder voor twee remcircuits

Moderne auto’s hebben tegenwoordig twee afzonderlijke remcircuits, die beide door dezelfde hoofdremcilinder worden bediend als een tandemremcilinder. Indien het voertuig slechts één remcircuit had, zou er geen remvermogen beschikbaar zijn in geval van een circuitstoring. In plaats daarvan zorgt één remcircuit voor de kruisbesturing van één rem vooraan en één rem achteraan.

Bij de tandem hoofdremcilinder zijn twee hoofdremcilinders in een gemeenschappelijke behuizing ondergebracht. Als één remcircuit defect is, bijvoorbeeld omdat er remvloeistof lekt, is het tweede remcircuit nog steeds beschikbaar. Dankzij de tandem hoofdremcilinder en het moderne dubbelcircuit remsysteem kan het voertuig in dit geval nog steeds doeltreffend tot stilstand worden gebracht.

Als de hoofdremcilinder defect is

Door verschillende oorzaken kan de hoofdremcilinder defect raken of beperkt zijn in zijn werking. In dat geval is er niet langer voldoende remkracht beschikbaar om het voertuig in extreme situaties veilig af te remmen. Een auto met defecte of beperkte remmen mag in geen geval worden verplaatst. Defecte hoofdremcilinders moeten zo spoedig mogelijk door geschikte reserveonderdelen worden vervangen.

Als symptomen zoals een daling van de remdruk of een slechte remwerking duidelijk zijn, kan dit wijzen op een defecte hoofdremcilinder. Naast een defecte hoofdremcilinder zijn echter ook defecte remschoenen, versleten remschijven, versleten remblokken van de trommelrem, een gebarsten expansievat of een defecte remklauw mogelijke oorzaken. Als er tekenen zijn dat de remmen defect zijn, moet het voertuig beslist door een specialist worden gecontroleerd.

Typische symptomen van een defecte hoofdremcilinder

 • Remkracht is merkbaar verminderd
 • .

 • Het rempedaal komt niet terug
 • Pedaal verplaatsing is ongewoon lang
 • De druk in het remsysteem daalt snel
 • .

 • Error message in the driver display
 • .

Vervang de hoofdremcilinder van het remsysteem

.
Als de hoofdremcilinders defect zijn, moeten zij worden vervangen door intacte reserveonderdelen. In de regel kunnen de cilinders niet worden gerepareerd. Zoals alle werkzaamheden aan het remsysteem is het vervangen van de hoofdremcilinder een professionele aangelegenheid en mag alleen worden uitgevoerd door echt ervaren automonteurs.

Afhankelijk van het model en de fabrikant kan de procedure voor het vervangen van de hoofdremcilinder verschillen. De remvloeistof uit het expansiereservoir moet worden afgezogen en de remvloeistof die ontsnapt als de cilinder wordt verwijderd, moet ook worden opgevangen. Na het losmaken van de remleidingen en de bevestigingsschroeven kan de defecte hoofdremcilinder worden verwijderd.

Een intacte hoofdremcilinder wordt vervolgens in omgekeerde volgorde gemonteerd. Gebruikte hoofdremcilinders worden vaak compleet met reservoir geleverd, anders kan het oude navulreservoir worden gebruikt. Zodra de hoofdremcilinder is geïnstalleerd, moet er remvloeistof worden toegevoegd en moet het remsysteem worden ontlucht.

Vier veel voorkomende oorzaken van defecte remcilinders

 1. Slijtage van de hoofdremcilinder: De bedrijfsremmen van de auto worden bij elke rit vele malen aangetrokken. Daarom kunnen de onderdelen in de cilinder na verloop van tijd slijten, wat tot een defect in het onderdeel kan leiden.
 2. Veroudering van het materiaal: De hoofdremcilinder heeft binnenin hulzen en afdichtingselementen. Deze elastische delen kunnen in de loop der jaren verharden of broos worden, waardoor lekken kunnen ontstaan.
 3. Corrosie op de hoofdremcilinder: Bij sommige voertuigmodellen is de hoofdremcilinder zo geplaatst dat hij in de winter wordt blootgesteld aan hoge belastingen door spatwater of strooizout. In dat geval kan er corrosie ontstaan op de hoofdremcilinder, waardoor het onderdeel beschadigd raakt.
 4. Remvloeistof is niet ververst: Indien de remvloeistof in het voertuig niet met regelmatige tussenpozen wordt ververst, vermindert dit niet alleen de remwerking in gevaarlijke situaties. In dat geval kunnen ook onderdelen van het remsysteem, zoals de hoofdremcilinder, slijten door corrosie aan de binnenkant.

Koop geschikte onderdelen voor het remsysteem van uw voertuig

.
Als onderdelen van het remsysteem defect zijn, is tijdige vervanging essentieel. Op Autoparts24 vindt u talrijke onderdelen van het remsysteem voor uw voertuig. Afhankelijk van de fabrikant kunnen geschikte hoofdremcilinders verschillen in diameter of schroefdraadgrootte.

Daarom is het belangrijk het juiste type te kiezen. Om een lijst van alle geschikte remonderdelen zoals hoofdremcilinders op te vragen, hoeft u alleen de fabrikant en het voertuigmodel in te voeren. U kunt ook de sleutelnummers uit de voertuigdocumenten invoeren om het juiste reserveonderdeel te vinden.

Gemakkelijke prijsvergelijking mogelijk

Als u onderdelen zoals een hoofdremcilinder wilt kopen, loont het de moeite om de prijzen te vergelijken. Alle passende OEM-vervangingsonderdelen voor uw voertuig worden duidelijk weergegeven op Autoparts24, zodat u kunt kiezen uit talrijke aanbiedingen. Alle gebruikte onderdelen zijn afkomstig van gecertificeerde autorecycling, en worden vermeld met gedetailleerde foto’s en aanvullende informatie zoals modelvariant en bouwjaar.

Voordelen van het kopen van tweedehands auto-onderdelen

.
Als u onderdelen zoals de hoofdremcilinder tweedehands koopt, kunt u soms veel geld besparen. Bovendien krijgt u op deze manier originele onderdelen die in alle opzichten overeenstemmen met de onderdelen die in het voertuig zijn gemonteerd. Bovendien beschermt de aankoop van gebruikte onderdelen het milieu omdat de aangekochte onderdelen niet opnieuw moeten worden geproduceerd.

Nieuwste producten

: