Menu toggle

Welkom

Vind uw tweedehands onderdeel via uw OEM-nummer

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Wat zijn OEM‑auto‑onderdelen en hoe vind je het juiste onderdeel?

Of je nu een monteur, een doe‑het‑zelver of gewoon een slimme autobezitter bent – niets is zo frustrerend als een onderdeel dat niet past. In dit artikel duiken we in de wereld van OEM‑auto‑onderdelen. We leggen uit wat OEM betekent, wat het verschil is tussen een OEM‑nummer en een VIN‑nummer, hoe je zo’n OEM‑nummer kunt vinden op een onderdeel en hoe je het gebruikt om precies het juiste onderdeel te scoren. We bespreken ook de kwaliteit en pasvorm van OEM‑onderdelen, geven tips om gebruikte OEM‑onderdelen online te kopen, en vertellen waarom OEM‑nummers onmisbaar zijn als je tweedehands onderdelen zoekt.

Wat betekent OEM bij auto‑onderdelen?

Laten we bij het begin beginnen: OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. In gewoon Nederlands betekent dit origineel onderdeel van de fabrikant. Wanneer we het over OEM‑onderdelen hebben, bedoelen we onderdelen die afkomstig zijn van de oorspronkelijke producent van de auto of van de fabrikant die het onderdeel voor de autofabrikant maakt. Met andere woorden, het zijn originele auto‑onderdelen – dezelfde kwaliteit en uitvoering als het onderdeel dat er af‑fabriek in zat.

Stel je voor: je hebt een Volkswagen en je moet een kapotte koplamp vervangen. Een OEM‑koplamp is er eentje die door Volkswagen (of hun toeleverancier) is gemaakt volgens de officiële specificaties. Het is hetzelfde merk en type als de koplamp waarmee de auto uit de fabriek kwam. Dit in tegenstelling tot aftermarket‑onderdelen, die door andere fabrikanten worden gemaakt als alternatief. Aftermarket‑delen kunnen goedkoper zijn, maar passen of presteren niet altijd zo goed als een OEM‑onderdeel. Vaak merk je dat in kleine dingen: een clipje dat net niet op de juiste plek zit of een materiaal dat sneller slijt. Een OEM‑onderdeel daarentegen is specifiek ontworpen voor jouw automodel, met officiële goedkeuring van de fabrikant. Geen zorgen dus over passing of kwaliteit – OEM staat garant voor een perfecte pasvorm en betrouwbare werking.

Belangrijk om te weten: soms kom je ook de term OE‑onderdeel of origineel onderdeel tegen. Dit is in essentie hetzelfde; beide verwijzen naar onderdelen met de specificaties van de oorspronkelijke fabrikant. Bij Autoparts24 vind je uitsluitend originele tweedehands onderdelen. Zo weet je zeker dat je de kwaliteit krijgt die je gewend bent, maar dan voor een fractie van de nieuwprijs.

OEM‑nummer vs. VIN‑nummer: wat is het verschil?

Twee termen vliegen je om de oren als je op zoek gaat naar onderdelen: het OEM‑nummer en het VIN‑nummer. Ze klinken allebei technisch en belangrijk – maar wat betekenen ze, en waarom heb je ze nodig?

OEM‑nummer (onderdeelnummer): dit is het unieke nummer dat de fabrikant aan een specifiek onderdeel heeft gegeven. Zie het als het ID van het onderdeel. Elke startmotor, remklauw of spiegel die origineel uit de fabriek komt, heeft zo’n code. Het OEM‑nummer (ook wel onderdeelnummer of artikelnummer genoemd) bestaat vaak uit een combinatie van cijfers en letters. Bijvoorbeeld “6Q0 820 803 A” voor een specifieke VW Polo‑aircocompressor. Heb je dat precieze nummer, dan weet je 100 % zeker dat je het goede onderdeel te pakken hebt. Het OEM‑nummer is namelijk voor één bepaald type onderdeel dat past in bepaalde modellen en bouwjaren.

VIN‑nummer (chassisnummer): dit is iets heel anders. VIN staat voor Vehicle Identification Number (voertuigidentificatienummer) en is het unieke 17‑cijferige serienummer van jouw auto. Elke auto heeft zo’n VIN, vaak te vinden op het chassis (bijvoorbeeld onder de motorkap of bij de voorruit) en op kentekenpapieren. Het VIN‑nummer vertelt allerlei details over de auto: merk, model, bouwjaar, motor, fabriek enzovoort. Zie het als het paspoort van de auto. Met het VIN kun je dus de auto identificeren, maar niet direct elk los onderdeel. Toch is het VIN heel handig bij het zoeken naar onderdelen, want als je jouw VIN invoert bij Autoparts24 of een dealer, filter je meteen op alle onderdelen die voor dat specifieke voertuig geschikt zijn.

Het verschil in het kort: het OEM‑nummer is gekoppeld aan één specifiek onderdeel, terwijl het VIN‑nummer gekoppeld is aan één specifieke auto. Als je een onderdeel zoekt, kun je het VIN gebruiken om binnen een database de juiste onderdelen voor jouw auto te vinden. Maar uiteindelijk komt het vaak toch neer op het matchen van OEM‑nummers om 100 % zeker te zijn van de compatibiliteit. Een VIN kan meerdere varianten van een onderdeel teruggeven (bijvoorbeeld verschillende uitvoeringen remschijven voor een bepaalde uitvoering), terwijl het OEM‑onderdeelnummer precies verwijst naar de juiste variant.

Praktijkvoorbeeld: Stel, je hebt een Opel Astra uit 2010 en je zoekt een dynamo. Via het VIN‑nummer van je Astra zie je online dat er twee typen dynamo’s zijn gebruikt dat jaar, afhankelijk van de uitvoering. Welke moet je hebben? Hier komt het OEM‑nummer van pas: haal de kapotte dynamo uit de auto en check het nummer erop. Met dat nummer kun je gericht zoeken en de exacte match vinden. Dit voorkomt dat je op de bonnefooi een onderdeel bestelt dat achteraf niet blijkt te passen. Niemand zit te wachten op zo’n retourtje garage, toch?

Hoe vind je het OEM‑nummer op een onderdeel?

Je weet nu dat het OEM‑nummer een soort vingerafdruk van het onderdeel is. Maar hoe kom je erachter welk nummer jouw kapotte onderdeel heeft? Gelukkig zijn er meerdere manieren om het OEM‑nummer te achterhalen:

  • Check het onderdeel zelf: in veel gevallen staat het OEM‑nummer direct op het onderdeel vermeld. Het kan gegraveerd zijn in metaal, gegoten in plastic of op een sticker staan. Maak het onderdeel schoon en speur naar een code. Soms is het nummer duidelijk herkenbaar (bijvoorbeeld een lang getal of combinatie zoals “GM 13254879”). Heb je het oude onderdeel nog in handen na demontage? Dan ben je vaak al klaar: noteer dat nummer.
  • Voertuigdocumentatie: niet elk onderdeel heeft zijn code op een makkelijk leesbare plek. Als het onderdeel nog gemonteerd zit en je wilt het nummer weten zonder alles uit elkaar te halen, kun je kijken in de documentatie van de auto. Denk aan een onderdelenboek, werkplaatshandboek of de digitale catalogus van de fabrikant. Moderne auto’s hebben vaak elektronische onderdelencatalogi (EPC’s) waar je op model of VIN kunt zoeken om onderdeelcodes te vinden. Niet iedereen heeft daar toegang toe, maar een merkdealer of gespecialiseerde garage kan vaak met jouw kenteken of VIN het onderdeelnummer opzoeken in hun systeem.
  • Online forums en databases: de autowereld staat vol met ervaringsdeskundigen. Op Nederlandse forums (zoals Problemcar of merk‑specifieke clubs) vragen mensen vaak naar OEM‑nummers. Een snelle Google‑zoekopdracht met jouw automodel en de naam van het onderdeel kan soms al lijstjes opleveren met OEM‑codes. Er bestaan ook websites waar je via het merk, model en bouwjaar de onderdelentekeningen kunt bekijken – daar staat het OEM‑nummer meestal bij vermeld. Voorbeelden zijn internationaal georiënteerde sites als RealOEM (voor BMW) of catcar.info (voor meerdere merken). Wees wel voorzichtig en check altijd of de info klopt bij jouw exacte model en uitvoering.
  • Vraag het een expert: kom je er niet uit? Dan kun je altijd even een bevriende monteur bellen of contact opnemen met de merkdealer. Geef je kenteken of chassisnummer door en beschrijf het onderdeel; vaak kunnen zij in hun systeem het nummer vinden. Dit kost soms wat moeite of een kleine vergoeding, maar het kan lonen als je zelf echt niets kunt vinden. Bij Autoparts24 kun je ook onze klantenservice benaderen; we denken graag mee over het vinden van het juiste onderdeelnummer als je vastloopt.

Eenmaal het OEM‑nummer in handen, heb je de gouden sleutel tot het vinden van het juiste onderdeel. Pro‑tip: noteer de OEM‑nummers van vervangen onderdelen ergens in je onderhoudslogboekje. Zo heb je ze paraat als er ooit weer wat aan de hand is of als iemand anders dezelfde info nodig heeft.

Het juiste onderdeel vinden met het OEM‑nummer

Je hebt het OEM‑nummer gevonden – top. Nu kun je het gaan gebruiken om het juiste onderdeel op te sporen. Maar hoe werkt dat precies? Met het OEM‑nummer kun je gericht zoeken en vergelijken, zodat je zeker weet dat je de perfecte match krijgt.

  1. Zoek online op het OEM‑nummer: ga naar een betrouwbare onderdelenwebsite (zoals Autoparts24.nl) en vul het OEM‑nummer in de zoekbalk in. Bij Autoparts24 hebben we een speciale zoekoptie “Origineel nummer (OEM‑code)” waarin je deze unieke code invult. Druk op zoeken en voilà: je krijgt meteen alle beschikbare onderdelen te zien die precies dat nummer hebben. Dit betekent dat ze afkomstig zijn uit auto’s waar hetzelfde onderdeel in zat als dat van jou. De kans op een mismatch is daarmee minimaal. Sterker nog, vaak zie je dat hetzelfde OEM‑nummer door meerdere automodellen of ‑merken wordt gedeeld. Handig, want zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat een bepaalde sensor niet alleen in Audi’s zit maar ook in Seat‑modellen – het onderdeel is identiek.
  2. Vergelijk de opties: als het goed is, toont de zoekresultatenpagina een lijst met onderdelen met dat OEM‑nummer. Vaak zijn dit gebruikte onderdelen afkomstig van verschillende autosloperijen of leveranciers. Nu kun je gaan vergelijken. Let op dingen zoals:
  • Prijs: er kunnen prijsverschillen zitten tussen aanbieders. Dit kan afhangen van de staat van het onderdeel (aantal kilometers, slijtage) of de voorraad.
  • Conditie: veel platforms vermelden de conditie of geven er een cijfer aan. Een motor met 120 000 km zal wellicht anders geprijsd zijn dan één met 60 000 km. Controleer omschrijvingen en eventueel foto’s.
  • Locatie/levertijd: komt het onderdeel uit Nederland of ergens anders uit Europa? Bij Autoparts24 zie je duidelijk waar het onderdeel ligt. Binnen Nederland is verzending vaak binnen een paar dagen. Vanuit een ander land kan iets langer duren, maar doorgaans is ook dat verrassend snel. We werken samen met meer dan 120 professionele demontagebedrijven door heel Europa, dus het aanbod is enorm.
  1. Controleer belangrijke details: hoewel het OEM‑nummer eigenlijk al garantie geeft op compatibiliteit, is het goed om nog even te checken of er geen bijzonderheden zijn. Denk aan:
  • Bouwjaar of serie: soms kan een onderdeelnummer in de loop der jaren één keer zijn superseded (vervangen door een nieuw nummer). Als je bijvoorbeeld een oudere auto hebt, check of jouw nummer niet vervangen is door een nieuwer nummer. In de meeste zoeksystemen gebeurt dit automatisch en krijg je beide te zien.
  • Handig: vergelijkingstabel: sommige websites tonen naast het OEM‑nummer ook de lijst van voertuigen waarin dat onderdeel past. Zo kun je dubbel bevestigen dat jouw automodel in het rijtje staat. Bij twijfel kun je ook je VIN invoeren op de site om te zien of dat specifieke onderdeel naar voren komt voor jouw wagen.
  • Accessoires of modules: check of het onderdeel compleet geleverd wordt. Een OEM‑stuurkolom bijvoorbeeld, komt die met of zonder stuurhoes? Of een deur, is dat inclusief spiegel of kaal? Lees de omschrijving zodat je weet wat je krijgt.
  1. Plaats je bestelling met vertrouwen: als alles klopt, kun je het onderdeel bestellen. Bij Autoparts24 is het bestelproces eenvoudig en veilig. Je betaalt bijvoorbeeld via iDEAL, PayPal of creditcard in een beveiligde omgeving, en de verzending is gratis binnen Nederland. Doordat je op OEM‑nummer zoekt, heb je vrijwel de zekerheid dat het onderdeel zal passen. Dat geeft een fijn gevoel bij het afrekenen.
  2. Na ontvangst, vergelijken: zodra het onderdeel binnen is (meestal binnen een paar werkdagen aan huis geleverd), leg je het naast het oude onderdeel ter controle. Ziet het er hetzelfde uit? Bevestigingspunten op dezelfde plek, stekkers identiek? Zo ja, dan kun je met een gerust hart gaan monteren. In de praktijk is een OEM‑match bijna altijd een perfecte match. Mocht er onverhoopt toch iets niet kloppen, dan kun je gebruikmaken van het retourrecht – bij Autoparts24 heb je volledige retourmogelijkheden en heldere garantievoorwaarden, net als bij nieuwe onderdelen.

Door het OEM‑nummer als leidraad te gebruiken, maak je van het zoekproces een trefzekere missie. Het scheelt je gedoe, tijd en geld. Geen trial‑and‑error met “hopelijk past het” – je weet het gewoon zeker. Deze methode is een van de redenen dat professionele garages en ook steeds meer doe‑het‑zelvers op Autoparts24 zoeken op OEM‑code: het werkt nu eenmaal het best.

Kwaliteit en compatibiliteit: waarom originele OEM‑onderdelen kiezen?

Je vraagt je misschien af: zijn OEM‑onderdelen nu écht zoveel beter, of is het een marketingterm? Als ervaren monteur kan ik zeggen: ja, OEM‑onderdelen maken een groot verschil, vooral als het gaat om kwaliteit, authenticiteit en compatibiliteit.

Authenticiteit en betrouwbaarheid: OEM‑onderdelen zijn origineel. Dat wil zeggen, ze komen van dezelfde bron als het deel dat je vervangt. Er is geen twijfel of het onderdeel van de juiste afmetingen of materiaal is gemaakt – het is namelijk het onderdeel dat de fabrikant voor ogen had. Vergelijk het met een recept: je kunt ingrediënten vervangen door alternatieven, maar het originele ingrediënt geeft toch de garantie op de beoogde smaak. Zo is het ook met auto‑onderdelen. Een originele bougie van NGK voor jouw Toyota zal precies doen wat hij moet doen, terwijl een no‑name bougie van de bouwmarkt misschien prima lijkt maar net iets anders kan presteren of minder lang meegaat.

Pasvorm en compatibiliteit: niets is zo vervelend als een onderdeel dat net niet past – een schroefgat een millimeter verschoven, een stekker die niet klikt. OEM‑onderdelen elimineren dat risico. Omdat ze gemaakt zijn volgens de fabrieksspecificaties, passen ze zonder aanpassingen. Klik, draai, vastschroeven, klaar. Dat betekent ook dat de montage vaak sneller gaat en je minder hoeft te improviseren. Bovendien voorkom je dat je andere delen moet modificeren om het passend te krijgen (iets wat je veiligheid of de auto kan schaden).

Kwaliteit en levensduur: autofabrikanten stellen hoge eisen aan onderdelen die ze in hun voertuigen stoppen. Materialen, afwerking, toleranties – alles wordt getest op levensduur en performance. Een OEM‑onderdeel heeft die stempel van goedkeuring. Een aftermarket‑onderdeel kan dezelfde kwaliteit hebben, maar dat is niet gegarandeerd en verschilt per merk. Sommige aftermarket‑merken zijn zeker goed, maar andere besparen op kosten en dat merk je. Met een gebruikt OEM‑onderdeel heb je origineel fabricaat in handen, vaak nog in prima staat, en dat gaat meestal langer mee dan een goedkope imitatie.

Geen gedoe met garanties en keuringen: als je auto voor garantie in aanmerking komt of voor leasevoorwaarden in originele staat moet blijven, dan zijn OEM‑onderdelen vaak vereist. Ook bij APK‑keuringen maakt het in principe niet uit of het onderdeel OEM of aftermarket is, zolang het deugdelijk is. Maar een APK‑keurmeester zal bij cruciale delen (denk aan katalysatoren, airbags, verlichting) sneller akkoord gaan met originele specificaties. Daarnaast, mocht je ooit je auto verkopen, dan kun je vermelden dat er met originele onderdelen is onderhouden – dat wekt vertrouwen bij de koper.

Voorbeeld uit de praktijk: een collega‑monteur verving eens de schokdempers van een Volvo met goedkope namaakexemplaren om kosten te besparen voor de klant. Op het oog prima, maar de auto gedroeg zich iets anders op de weg – net iets minder comfort en stabiliteit. Uiteindelijk kwamen we toch weer uit bij gebruikte OEM‑dempers van Autoparts24. Direct merkte de eigenaar het verschil: “Hij rijdt weer zoals vroeger.” Dat zegt genoeg. De kwaliteit van OEM zie (én voel) je gewoon.

Denk ook aan software en elektronica: moderne auto’s zitten bomvol elektronica. ECU’s, sensoren, ABS‑modules – het zijn geen onderdelen die je even universeel vervangt. OEM‑elektronica is geprogrammeerd om naadloos met de auto te communiceren. Soms weigert een auto op te starten als bijvoorbeeld de sleutel of startonderbreker niet herkend wordt. Met OEM‑componenten minimaliseer je die risico’s. Ze zijn compatibel by design. Mocht er toch iets aangemeld moeten worden (zoals een nieuw airbagmodule inlezen), dan weet de dealer of garage precies hoe, want het is een origineel onderdeel.

Kortom, door voor OEM te kiezen – nieuw of gebruikt – kies je voor gemoedsrust. Je weet dat het onderdeel z’n werk zal doen zoals bedoeld. Bij Autoparts24 controleren we gebruikte onderdelen op kwaliteit en functionaliteit. Al onze leveranciers (ruim 120 autosloperijen in Europa) zijn gecertificeerd en testen onderdelen voordat ze worden verzonden. Zo ben je dubbel verzekerd van kwaliteit: de oorspronkelijke en de gecontroleerde kwaliteit. Het resultaat is dat onze klanten ons waarderen met een uitstekende score op Trustpilot vanwege de originele kwaliteit en betrouwbaarheid van de geleverde onderdelen.

Tweedehands OEM‑onderdelen online kopen

Vroeger ging je misschien naar een lokale autosloperij – in de volksmond “de sloop” – om een gebruikt onderdeel te scoren. Je liep tussen de wrakken, haalde een onderdeel uit een vergelijkbaar model en hoopte dat het paste. Tegenwoordig kan dat veel makkelijker. Autoparts24.nl brengt de autosloop naar je computer – maar dan georganiseerd, betrouwbaar en met gigantisch veel keuze. Waarom zou je voor een online platform zoals Autoparts24 kiezen om jouw OEM‑onderdeel te kopen?

Enorme keuze en beschikbaarheid: bij een lokale sloperij ben je beperkt tot wat die ene sloper op het terrein heeft liggen. Bij Autoparts24 heb je toegang tot meer dan 2,5 miljoen onderdelen van ruim 120 aangesloten Europese demontagebedrijven. Dat betekent dat de kans dat jouw onderdeel op voorraad is, vele malen groter is. Je kunt onderdelen vinden van sloopauto’s uit Nederland, maar net zo goed uit Duitsland, Frankrijk, Zweden – noem maar op. Allemaal binnen één zoekopdracht. Zit dat ene onderdeel niet in Nederland, dan misschien wel in Italië. En jij hoeft er de deur niet voor uit.

Makkelijk zoeken (OEM, VIN, kenteken): onze website is ontworpen om het je makkelijk te maken. Je kunt zoeken op automerk en model, maar nog handiger: gewoon je kenteken of VIN invoeren. Daarmee filtert het systeem meteen op jouw specifieke auto. Daarnaast kun je – zoals eerder genoemd – ook direct op het OEM‑nummer zoeken. Deze opties halen veel giswerk weg. Je hoeft niet door eindeloze lijsten te spitten of zelf uit te vogelen of een onderdeel past; dat doen wij voor je op de achtergrond. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke ervaring: zelfs als je geen monteur bent, vind je binnen een paar klikken wat je nodig hebt.

Voordelige prijzen: tweedehands onderdelen zijn beduidend goedkoper dan nieuwe. Bij Autoparts24 zie je vaak prijzen die 40 % tot 60 % lager liggen dan de nieuwprijs van hetzelfde onderdeel. Dat is een flinke besparing, zeker bij dure componenten als motoren, versnellingsbakken of katalysatoren. Bijvoorbeeld, een nieuwe koplamp kan € 300 kosten, terwijl een gebruikte OEM‑koplamp misschien € 120 bedraagt. En het mooiste is: die € 120‑koplamp is dezelfde originele die anders nieuw € 300 zou kosten – je levert dus niets in op kwaliteit. Waarom meer betalen als het niet hoeft?

Betrouwbaarheid en garantie: online iets kopen kan spannend zijn, vooral als het om auto‑onderdelen gaat. Maar Autoparts24 neemt de zorgen weg met betrouwbare verkopers en garanties. Onze aangesloten sloperijen zijn allemaal gecertificeerd en gecontroleerd. Elk onderdeel dat je op de site ziet, is gedocumenteerd en vaak voorzien van foto’s. Bovendien bieden we volledige retour‑ en klachtrecht: mocht het onderdeel toch niet het juiste zijn of defect blijken, dan kun je het terugsturen. Als particulier heb je zelfs twee jaar klachtrecht (en bedrijven zes maanden), net zoals bij nieuwe onderdelen. Dat geeft vertrouwen. Ook de betaling is veilig – via een beveiligde omgeving en methodes als PayPal of creditcard, zodat je aankoop altijd gedekt is. En niet te vergeten: gratis verzending in heel Nederland, zodat er geen verborgen kosten opduiken.

Beter dan fysiek rondstruinen: in Nederland hebben we rond de 350 autosloperijen verspreid over het land. Leuk om te bezoeken, maar niet altijd efficiënt. Wie heeft er tijd om op een zaterdag meerdere sloperijen af te rijden op zoek naar die ene ECU of bumper, in de hoop dat hij ergens op een plank ligt? Online is de zoektocht razendsnel en actueel. Je ziet meteen waar het onderdeel ligt en of het beschikbaar is. Daarnaast kun je vanuit je luie stoel prijzen vergelijken en de beste optie kiezen. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook een hoop tijd en benzine (en wellicht vieze handen). En laten we eerlijk zijn, hoe vaak ben je bij de lokale sloop niet met het verkeerde onderdeel thuisgekomen omdat het er ongeveer op leek? Online met OEM‑nummers gebeurt dat je niet.

Duurzaamheid: door gebruikte OEM‑onderdelen te kopen, ben je ook lekker duurzaam bezig. Je geeft een onderdeel een tweede leven dat anders misschien als afval zou eindigen. In Nederland wordt bijna 98 % van het gewicht van een sloopauto gerecycled. Door mee te doen aan deze circulaire economie draag jij je steentje bij. Autoparts24 is in feite een groot recyclingplatform: wij maken het hergebruik van onderdelen gemakkelijk en aantrekkelijk. Dat voelt toch goed – zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Klanttevredenheid: twijfel je nog? Een blik op onze klanttevredenheid kan helpen. Duizenden klanten hebben Autoparts24 beoordeeld en we hebben een uitstekende reputatie op Trustpilot. Mensen prijzen vooral het brede aanbod, de snelle service en de degelijke onderdelen die ze ontvangen. We zijn er best trots op dat 92 % van de reviewers ons vier of vijf sterren geeft – dat is een hoop blije automobilisten die weer veilig de weg op konden.

Waarom zijn OEM‑nummers zo cruciaal bij tweedehands onderdelen?

We hebben het al een paar keer aangestipt, maar laten we het glashelder maken: bij tweedehands auto‑onderdelen is het OEM‑nummer echt je beste vriend. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt dat nummer zo onmisbaar in de wereld van gebruikte onderdelen?

Garantie op compatibiliteit: tweedehands onderdelen komen uit allerlei donorauto’s. Soms uit exact hetzelfde model als dat van jou, maar soms ook uit een zustermodel of een andere uitvoering. Het OEM‑nummer is de gemeenschappelijke taal die alle variaties overbrugt. Als dat nummer matcht, weet je dat het onderdeel ooit in een auto zoals die van jou gezeten heeft of er officieel in hoort. Zeker bij moderne auto’s, waar binnen één bouwjaar meerdere updates kunnen zijn doorgevoerd, voorkom je met een OEM‑match dat je een onderdeel uit bijvoorbeeld een facelift‑model koopt dat nét anders is. Zonder het OEM‑nummer zou je misschien denken “een 1,6‑liter motor uit een Golf 2008 zal wel passen in een Golf 2010”, maar schijn kan bedriegen – wellicht zijn sensoren of stekkers verschillend. Het OEM‑nummer laat meteen zien of het hetzelfde onderdeel betreft of niet.

Efficiënt zoeken in een grote markt: de tweedehands onderdelenmarkt is enorm (miljarden euro’s per jaar in Europa). Er zijn duizenden typen onderdelen in omloop. Als je zonder OEM‑nummer zoekt, ben je aangewezen op filters als merk, model, jaar, motorcode enzovoort. Dat werkt, maar is foutgevoelig en tijdrovend. Met het OEM‑nummer kun je door die gigantische hooiberg heel gericht de speld vinden die jij nodig hebt. Het voorkomt ook misverstanden door taal of terminologie. Wat de een “starter” noemt, heet bij de ander “startmotor” of “aandrijfmodule”; het OEM‑nummer voorkomt verwarring – dat is universeel.

Voorkom teleurstellingen en extra kosten: niets is zo balen als een besteld onderdeel dat niet blijkt te passen. Je verliest tijd (weer wachten op het juiste onderdeel) en soms geld (retour sturen, misschien verzendkosten of je auto die langer stilstaat). Door vanaf het begin het OEM‑nummer te gebruiken, minimaliseer je dit risico. Zeker bij tweedehands is elk onderdeel uniek qua staat: dat mooie goedkope onderdeel waar je je zinnen op had gezet, is misschien de enige in zijn soort op dat moment. Als je verkeerd bestelt, gaat dat koopje aan je neus voorbij of moet je later meer betalen voor een alternatief. Better safe than sorry: check dat nummer.

Cruciaal voor complexe systemen: bij eenvoudige dingen als een spiegelkap of een velg zie je met het oog al wel of het past. Maar bij complexe onderdelen – denk aan een ABS‑pomp, stuurhuis of motormanagementmodule – is het OEM‑nummer vaak de enige manier om erachter te komen of het echt identiek is. Deze onderdelen hebben soms softwareversies of subvarianten die je van de buitenkant niet ziet. Alleen via het juiste onderdeelnummer (en soms nog een aanvullende index of letter) weet je of het component juist is.

Tweedehands = vaak OEM: een belangrijk punt: vrijwel alle tweedehands onderdelen zijn OEM‑onderdelen. Ze komen immers uit de originele auto. Je hoeft dus niet te kiezen tussen OEM of aftermarket in de gebruikte markt – het is bijna per definitie origineel. De vraag is alleen: heb je de goede? En daar komt het OEM‑nummer kijken. Het is je check binnen de OEM‑wereld van gebruikte onderdelen.

Voorbeeldcase: ik had eens een klant met een BMW 3‑serie die een andere versnellingsbak nodig had. We vonden een gebruikte bak van hetzelfde type motor en dachten dat het wel klopte. Na inbouw bleek de auto echter foutcodes te geven en niet lekker te schakelen. Wat was er mis? Het bleek dat halverwege dat bouwjaar BMW de bak had gewijzigd en een ander onderdeelnummer had gegeven. Van buiten leken ze identiek, maar intern zat het verschil in de overbrenging. Les geleerd: voortaan eerst dat OEM‑nummer controleren. We hebben toen via Autoparts24 de juiste versnellingsbak (met het correcte OEM‑nummer) gezocht en besteld. Die paste probleemloos, en de BMW reed weer als vanouds. Hadden we in eerste instantie op OEM‑code gezocht, dan hadden we die eerste misser kunnen voorkomen.

Kortom, zeker in de wereld van gebruikte onderdelen geldt: meten is weten, en het OEM‑nummer is de maatstaf. Het kost je een paar minuten om het nummer op te zoeken, maar het kan uren of dagen aan gedoe besparen. Bij Autoparts24 hameren we daar ook op – in onze zoekfunctie, tips en klantadviezen – omdat we willen dat je in één keer goed zit. Liever in één keer de juiste koplamp, dan twee keer een pakket op en neer sturen.

Top 100 best verkochte OEM-nummers bij autoparts24

Hier kunt u zien in de best verkochte OEM-nummers die we hebben bij autoparts24, als u op een OEM-nummer klikt, ziet u alle onderdelen die we te koop hebben met dat OEM-nummer.