Menu toggle

Welkom

Gebruikte roetfilters van autosloper

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 165

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 180

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 117

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 104

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 110

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 71

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 15

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 55

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 70

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 123

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 13

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 92

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 52

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 113

VW

VW

Onderdelen te koop: 307

Roetfilter

Een roetfilter kan de verontreiniging uit jouw auto verminderen door de schadelijke uitlaatgassen te filteren. Als jouw auto een roetfilter heeft, dan kun je ervaren dat de auto plotseling slechter optrekt of minder lang rijdt op een tank. Dat is een teken dat het roetfilter gereinigd of vervangen moet worden. Uiteindelijk zal het lampje van het dieselpartikelfilter of DPF gaan branden.

 

Roetfilter vervangen of reinigen?

In sommige gevallen kun je het roetfilter zelf reinigen door het dieselpartikelfilter in de tank te dopen. Dat geldt echter niet voor alle auto’s en sommige dieselauto’s hebben een filter dat niet gereinigd kan worden met roetfilterreinigingsvloeistof. Dan moet het filter in een garage gereinigd worden.

Er zitten veel voordelen aan het reinigen van een roetfilter, dat de levensduur van het filter aanzienlijk kan verlengen. Bovendien is het ook behoorlijk goedkoper dan het vervangen van een filter.

Je kunt echter het risico lopen dat het vervangen van het filter de enige optie is. Daarnaast zijn er ook dieselauto’s waar helemaal geen roetfilter in zit.

Extra belasting voor dieselauto’s zonder roetfilter

Een dieselauto is over het algemeen meer verontreinigend dan een benzineauto, vooral wanneer de auto geen roetfilter heeft. Daarom is besloten om dieselauto’s zonder het belangrijke roetfilter vanaf 2020 jaarlijks extra te belasten.

De extra belasting geldt voor alle Nederlandse auto’s en het maakt geen verschil of dat een personenauto of een bestelwagen is.

Roetfilter in nieuwe auto’s

Niet alle Nederlandse dieselauto’s hebben een roetfilter. Het is belangrijk om hierop te letten als je graag wilt voorkomen dat je vanaf 2020 extra belasting moet betalen.

Als je personenauto na 2011 of bestelwagen na 2012 in Nederland is toegelaten, hoef je je geen zorgen te maken over het roetfilter. Vanaf die datum was het immers niet meer toegestaan om dieselauto’s zonder roetfilter te registreren. Dat houdt ook in, dat je ook niet hoeft te letten op een roetfilter als je van plan bent om een nieuwe auto te kopen. Je moet echter nog wel alert zijn als je een tweedehands auto wilt kopen, die voor 2011 is toegelaten.

De belastingen worden ingevoerd om te voldoen aan de Europese normen. Deze normen worden Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 en Euro 6 genoemd en gelden voor alle lichte voertuigen, inclusief personenauto’s. Euro 5 treedt in 2020 in werking, waardoor een roetfilter verplicht wordt.

De Europese emissienormen zijn ontwikkeld door de Europese Commissie om de verontreiniging door motorvoertuigen te reduceren. Overal in Europa passen grote steden deze normen toe om oude, sterk verontreinigende auto’s uit de steden te weren. Deze lage-emissie-zones zijn eenvoudig te vinden via Google of op de website van de Europese Commissie.

 

Kan het uit om een roetfilter te kopen?

Het kost ongeveer tussen de € 600 en € 1.300 om een filter te laten plaatsen in een auto waar oorspronkelijk geen roetfilter in zat. De prijs hangt af van het model auto, maar je kunt de kosten drukken door bijvoorbeeld een tweedehands roetfilter te kiezen.

De prijs voor het naderhand laten plaatsen van een roetfilter houdt in dat je het filter normaal gesproken na 5-10 jaar hebt terugverdiend. Het is dus een goede investering als je jouw auto nog lange tijd wilt houden. Tegelijkertijd is het een prettige gedachte dat je een bijdrage levert aan het beschermen van het milieu door in een auto met roetfilter te rijden.

 

Benzineauto’s krijgen ook roetfilters

Roetfilters zaten jarenlang alleen in dieselauto’s, maar vanaf 2017 moeten ook personenauto’s met directe inspuiting zijn voorzien van een filter, dat een bijdrage levert aan de reductie van verontreiniging door ultrafijne deeltjes (fijnstof). De wet omvat echter alleen alle auto’s die nieuw worden toegelaten. Oudere auto’s vallen niet onder deze wet.

Een benzineauto met directe inspuiting rijdt zuiniger, maar is tegelijkertijd ook meer verontreinigend.

 

FAQ over roetfilters

Wellicht heb je vragen over roetfilters. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen verzameld. De antwoorden vind je hieronder.

 

Wanneer moet een roetfilter vervangen worden?

Het roetfilter moet na een bepaald aantal kilometers worden vervangen. Dat aantal kilometers verschilt per automerk.

 

Wat is een roetfilter?

Veel mensen denken pas aan het roetfilter als het controlelampje ervan gaat branden. Dat gebeurt vaak door een verstopt roetfilter, dat eenvoudig gereinigd kan worden. Het filter is belangrijk, omdat het helpt om gevaarlijke microdeeltjes te verwijderen uit de uitlaatgassen van de auto. Daarom moet je het roetfilter ook niet verwijderen.

 

Wat kost een nieuw roetfilter?

Een nieuw roetfilter kost tussen de € 600 en € 1.300. Je kunt echter veel goedkopere roetfilters kopen als je kiest voor een tweedehands exemplaar.

 

Wanneer moet je het roetfilter vervangen?

Het reinigen van een roetfilter kan helpen wanneer dat verstopt is. Maar alle filters moeten na een bepaald aantal kilometers vervangen worden. Dat aantal kilometers varieert per automerk.

 

Sinds wanneer zitten er roetfilters in auto’s?

Het is verplicht dat er een roetfilter zit in alle dieselauto’s die na 2011 en in alle bestelwagens die na 2012 zijn toegelaten. Dieselauto’s van voor 2011 kunnen desondanks ook best voorzien zijn van een filter.

 

Waar zit het roetfilter?

Het dieselpartikelfilter zit in de buurt van de motor. De motor helpt om het filter te verwarmen waardoor de roetdeeltjes sneller verbranden.

 

Wat kost een roetfilter?

Een nieuw roetfilter kost tussen € 600 en € 1.300.

 

Hoe lang gaat een roetfilter mee?

De levensduur van een roetfilter is beperkt tot een bepaald aantal kilometers. Het precieze aantal varieert per auto.

 

Wat kost een dieselpartikelfilter?

De prijs van roetfilters varieert per automerk, maar houd rekening met een bedrag van tussen € 600 en € 1.300. Je kunt ook goedkopere roetfilters kopen, door een tweedehands exemplaar te kiezen.

 

In welke auto’s zitten roetfilters?

Voorheen zaten dpf-filters alleen in dieselauto’s. Tegenwoordig zitten roetfilters echter ook in nieuwe auto’s.

 

Hoe werkt een roetfilter?

Een roetfilter verwijdert gevaarlijke deeltjes uit de uitlaatgassen van een auto.

 

Wanneer is het roetfilter ingevoerd?

Een roetfilter is verplicht in alle personenauto’s die na 2011 zijn toegelaten en in alle bestelwagens die na 2012 zijn toegelaten.

 

In welke auto’s zit een dpf?

Dieselauto’s die na 2011 zijn toegelaten hebben een dpf of dieselpartikelfilter. In oudere auto’s kan echter ook prima een filter zitten.

 

In welke auto’s zit een dieselpartikelfilter?

In alle dieselauto’s, die na 2011 zijn toegelaten zit een dieselpartikelfilter.

 

Hoe vind ik het juiste roetfilter voor mijn auto?

De eenvoudigste manier om het juiste filter te vinden is door een deskundige tussenpersoon zoals bijvoorbeeld Autoparts24 in te schakelen. Hier kun je het registratienummer van jouw auto invoeren en het juiste roetfilter vinden.

 

Roetfilters online zoeken

De levensduur van een roetfilter is beperkt en na een bepaald aantal kilometer is het reinigen van het dpf niet voldoende. In andere gevallen kan het nodig zijn om alsnog een roetfilter te plaatsen en kun je geld besparen door online een tweedehands roetfilter te zoeken bij Autoparts24.

Als je een tweedehands roetfilter wilt kopen, zoek je gewoon jouw auto op Autoparts24. Daarna is het eenvoudig om een goedkoop roetfilter te vinden dat te koop is. Bovendien vind je hier ook verschillende goede tips voor het kopen van tweedehands roetfilters.

 

Nieuwste producten

: