Menu toggle

Welkom

Vind uw gebruikte reserveonderdeel via uw OEM-nummer op Autoparts24

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 20

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 26

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 10

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 20

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 47

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 15

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 5

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 12

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 38

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 23

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 12

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 13

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 26

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 53

VW

VW

Onderdelen te koop: 60

De nokkenas: hoe werkt hij, kopen en vervangen in het voertuig

De nokkenas is een centraal onderdeel van de meeste dieselmotoren en benzinemotoren. Hier is de component verantwoordelijk voor de juiste volgorde van motorsturing. Vers mengsel kan op het juiste moment in de verbrandingskamers stromen, terwijl verbrandingsresten op het juiste moment worden verwijderd. Als de nokkenas beschadigd is, moet hij worden vervangen door een geschikt reserveonderdeel.

Bouw en functie van de nokkenas

De nokkenas speelt een sleutelrol in de interne verbrandingsmotor. Hier opent het onderdeel de inlaat- en uitlaatkleppen op het juiste moment en zorgt het voor een optimale verbranding. De nokkenas bevindt zich in de cilinderkop en is verbonden met de krukas in het motorblok door middel van een tandwielketting, tandriem of tandwielen. Op die manier wordt de draaiende beweging overgebracht op de nokkenas, die met de helft van de snelheid van de krukas draait.

Om elke klep op het juiste moment te kunnen openen, is de as voorzien van nokken die overeenkomen met het aantal kleppen. Op het juiste moment en in de juiste volgorde drukt de as tegen de klep en opent deze. Afhankelijk van het voertuig verloopt dit proces rechtstreeks, via hydraulische klepstoters, tuimelaars of andere onderdelen. De kleppen worden gesloten door veerdruk. De as in de cilinderkop bepaalt dus de slag en de openingstijden van de kleppen. De goede werking ervan is belangrijk om de auto te kunnen gebruiken zoals hij bedoeld is.

Hoe het defect in de nokkenas merkbaar wordt

Nokkenassen zijn geen slijtageonderdelen, en gaan vaak even lang mee als de auto zelf. Bij auto’s met een hoge kilometerstand of als gevolg van andere invloeden kan zich in individuele gevallen toch een probleem met de nokkenas voordoen. De bestuurder zal een gebroken nokkenas waarschijnlijk opmerken door symptomen zoals een slechte vermogensafgifte of een ruwe en schokkerige motorloop.

Een hoger brandstofverbruik kan ook een teken zijn van een defecte nokkenas. Als de nokkenas is ingelopen of de nokken van de as zijn versleten, is de timing vaak niet meer juist. De genoemde symptomen kunnen echter ook worden veroorzaakt door andere defecte motoronderdelen. Daarom is het meestal nodig de nokkenas in de werkplaats te laten controleren.

Mogelijke symptomen van een defecte nokkenas

  • De motorprestaties zijn merkbaar minder
  • De motor draait niet rond of de motor bonkt
  • Ratelen of nagelen bij accelereren
  • Het brandstofverbruik is toegenomen
  • Uitlaatemissies zijn verslechterd

Redenen voor defecte nokkenas en nokkenas inspectie

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een defecte nokkenas. De belangrijkste reden voor een kapotte nokkenas is nog steeds verhoogde slijtage als gevolg van hoge kilometrage. Als er veel met de auto is gereden, zijn de motor en de nokkenas ook dienovereenkomstig belast. Aangezien de nokkenas elke klep moet openen tegen de kracht van de bijbehorende klepveer in, kan er na verloop van tijd materiaal van de nok slijten.

Ook de lagerschalen van de nokkenas kunnen om diverse redenen breken, waardoor de nokkenas eveneens wordt beschadigd. Een veel voorkomende reden voor defecte nokkenassen is een gebrek aan olie of verkeerde motorolie in het oliecircuit. Aangezien de olie nodig is om de lagers van de nokkenas te smeren en te koelen, kan een breuk in de oliefilm snel tot schade leiden. Ervaren automonteurs kunnen de toestand van de nokkenas beoordelen na verwijdering van het kleppendeksel. De lagerpunten kunnen alleen worden gecontroleerd nadat de nokkenasschalen zijn verwijderd.

Hoe professionals de nokkenas kunnen vervangen

Het vervangen van een defecte nokkenas is ingewikkeld en vereist verdere kennis van motoren. Alleen deskundige automonteurs kunnen de as daarom zelf vervangen. Afhankelijk van de fabrikant, het model en de motorvariant kan ook de procedure voor het vervangen van de auto-onderdelen verschillen. Ongeacht de fabrikant wordt echter eerst het kleppendeksel verwijderd om vrije toegang tot de as te hebben.

Afhankelijk van de motor en het voertuig is het dan nodig de nokkenasas met een speciaal gereedschap te vergrendelen om demontage mogelijk te maken. Het nokkenas-tandwiel wordt dan verwijderd, waarvoor soms de tandriem-bedekking moet worden verwijderd. De riem zelf moet ook eerst worden verwijderd. Sommige motoren vereisen ook dat de cilinders vooraf in een bepaalde stand worden gebracht.

Zodra het voorbereidende werk is gedaan, kunnen de lagerkappen van de as worden verwijderd na het losdraaien van de schroefbevestiging. Afhankelijk van de motorvariant en de fabrikant kan het nodig zijn een bepaalde volgorde aan te houden. De defecte as kan dan worden verwijderd en vervangen door een geschikt reserveonderdeel. De nieuwe onderdelen worden vervolgens in omgekeerde volgorde gemonteerd. Bij sommige oudere motoren moet de klepspeling nog worden bijgesteld.

Drie tips voor het vervangen van de nokkenas

  1. Vervang andere onderdelen: Als de nokkenas is vervangen, kunnen ook andere onderdelen gemakkelijk worden vervangen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld het nokkenastandwiel, de distributieketting of de distributieriem. Kleppen en hydraulische klepstoters kunnen ook worden vervangen wanneer de nokkenas wordt verwijderd.
  2. Koop een nokkenas set: Naast de nokkenas zelf bevat een nokkenasset nog andere onderdelen, zoals kleppen, hydraulische klepstoters of andere klepbedieningsonderdelen. De prijs voor de nokkenasset is meestal goedkoper dan het kopen van afzonderlijke onderdelen.
  3. Vervang de olie: Na het installeren van de nokkenas of nokkenasset is het een goed idee om ook de motorolie te verversen. Op die manier kan de nieuwe as zijn werk optimaal doen. Olie en oliefilter moeten altijd op hetzelfde moment worden vervangen, ongeacht het voertuig.

De juiste nokkenas voor uw voertuig vinden

Als de nokkenas in de auto moet worden vervangen, is het belangrijk dat alleen exact passende reserveonderdelen worden gemonteerd. Op die manier worden de correcte werking van de motor en een goede motorloop gegarandeerd. Op Autoparts24 vindt u geschikte originele auto-onderdelen voor talrijke voertuigmodellen van verschillende fabrikanten. Dankzij de praktische zoekfunctie is het eenvoudig om geschikte onderdelen zoals een nokkenas of nokkenasset voor uw auto te vinden.

Vergelijk de prijzen van verschillende assen met nokken

Alle geschikte OEM-onderdelen voor uw voertuig staan duidelijk vermeld op Autoparts24.eu. Het overzicht geeft belangrijke informatie zoals de kilometerstand, OE-nummer, bouwjaar of prijs. Dit maakt een gemakkelijke prijsvergelijking van gebruikte auto-onderdelen in één oogopslag mogelijk.

Voordelen van het kopen van een gebruikte nokkenas

Als u een originele nokkenas tweedehands koopt, kunt u vaak veel geld besparen. Wanneer u online koopt, beslist u zelf welke auto-onderdelen aan uw eisen voldoen en welke prijs u uiteindelijk betaalt. Wanneer u gebruikte nokkenassen van car recycling online koopt, bespaart u niet alleen geld, maar vermindert u tegelijkertijd ook de belasting van het milieu.

Nieuwste producten

: