Menu toggle

Welkom

Vind uw gebruikte reserveonderdeel via uw OEM-nummer op Autoparts24

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 4.721

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 2.070

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 2.557

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 958

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 1.902

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 1.543

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 545

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 1.204

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 1.133

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 1.771

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 767

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 2.307

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 2.339

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 3.139

VW

VW

Onderdelen te koop: 7.498

Lambdasonde: probleemoplossing, aankoop en vervanging van de sensor op het voertuig

De lambdasonde is een belangrijke sensor in het uitlaatgaskanaal van moderne motoren. Hier meet de sensor het restzuurstofgehalte in het uitlaatgas en stelt deze informatie ter beschikking van het motorbesturingsapparaat. Lambdasondes worden vooral gebruikt in auto’s met een katalysator. Hier zorgen zij voor optimale uitlaatgaswaarden met een lage concentratie verontreinigende stoffen. Als de lambdasonde defect is, zijn er vaak tekenen zoals een verhoogd brandstofverbruik of een daling van de motorprestaties. Defecte sensoren moeten daarom onmiddellijk worden vervangen door geschikte originele reserveonderdelen.

Functie van de lambdasonde in de auto

Bijna alle moderne voertuigen hebben een lambdasonde die zich direct in het uitlaattraject bevindt. Daar meet de sensor het residuele zuurstofgehalte in het uitlaatgas en vergelijkt dit met een referentie, meestal de omgevingslucht. De vastgestelde waarde wordt in de vorm van een elektrisch signaal doorgegeven aan de motorbesturingseenheid. Aan de hand van deze waarden kan het motormanagement herkennen of het verbrandingsmengsel ideaal is afgesteld, dan wel of het te rijk of te arm is.

Het gemeten zuurstofgehalte heeft ook een niet te verwaarlozen invloed op de zuivering van de uitlaatgassen. Door het injectiesysteem en de ontsteking af te stellen, kan de motor zodanig worden bediend dat de uitlaatgassen optimaal kunnen worden gereinigd in de katalysator. Een defect in de lambdasonde kan dus zeker leiden tot slechte uitlaatgaswaarden. Op zijn laatst kunnen deze waarden een probleem worden wanneer het voertuig de volgende keer voor de algemene inspectie moet worden aangeboden.

Afhankelijk van het voertuig zijn twee lambdasondes mogelijk

Bij de meeste modellen wordt de lambdasonde rechtstreeks in de uitlaatpijp geschroefd via een gat met schroefdraad en, afhankelijk van het voertuig, bijvoorbeeld in het uitlaatspruitstuk. Veel moderne voertuigen hebben echter twee sensoren. Eén sensor bevindt zich vóór de katalysator en een tweede erachter. Deze referentiesensor stelt de motor in staat om te detecteren of de eerste sensor optimaal werkt en om afwijkingen dienovereenkomstig te compenseren.

Als de lambdasonde defect is

Als de lambdasonde defect is, kan de lambdawaarde niet meer duidelijk worden bepaald. Afhankelijk van de aard van het defect kan de lambdasonde onjuiste meetwaarden of helemaal geen signaal afgeven. Als gevolg daarvan heeft de regeleenheid van de motor geen toegang meer tot deze waarden. De werking van de motor kan verslechteren, evenals de kwaliteit van de uitlaatgassen.

Mogelijke symptomen van een defecte lambdasonde

Verschillende tekenen kunnen wijzen op een defecte lambdasonde. Soms hapert de motor bij het optrekken, of de auto heeft de neiging om slecht te reageren op het gaspedaal in het algemeen. De motor kan ook uitlopen of de neiging hebben aanzienlijk meer brandstof te verbruiken. Soms ruiken de uitlaatgassen vreemd als de sensor defect is.

  • De motor loopt uit de bocht

.

  • Stotteren van de motor bij optrekken

.

  • Het indicatielampje van de motor gaat branden

.

  • Uitlaatgassen zijn slecht
  • Het brandstofverbruik is aanzienlijk hoger

.

Omdat de verhouding tussen lucht en brandstof bij een defecte lambdasonde niet meer optimaal kan worden geregeld, neemt de concentratie van schadelijke stoffen in de uitlaatgassen toe. Sommige voertuigen schakelen daarom over op de noodloopmodus wanneer de lambdasonde defect is. Hierdoor kan het motorcontrolelampje gaan branden of kunnen er berichten in de boordcomputer verschijnen over een probleem met de uitlaatgassen.

Andere onderdelen aan de auto kunnen ook defect zijn

.
Als de symptomen wijzen op een defect in de lambdasonde, hoeft de sonde zelf niet defect te zijn. Soms zijn de leidingen tussen de lambdasonde en het motorregeleenheid beschadigd. Een gecorrodeerde overgang bij de connector kan ook tot problemen leiden. Vaak kan alleen een diagnose in de werkplaats zekerheid geven. Het personeel beschikt over speciale testapparatuur en kan vaak een beroep doen op hun ervaring.

De lambdasonde vervangen – hoe vervangt u het onderdeel

De lambdasonde is onderhevig aan een zekere mate van slijtage als gevolg van veroudering van het materiaal en hittestress, en olie in het uitlaattraject kan ook de oorzaak zijn van een defect in de sonde. Aangezien het onderdeel meestal niet kan worden gerepareerd, moeten defecte lambdasondes altijd door originele reserveonderdelen worden vervangen. De precieze procedure kan variëren naargelang het model en de fabrikant.

De lambdasonde van boven of onder vervangen

Afhankelijk van het voertuig en de positie van de lambdasonde, kan het onderdeel van onderaf of van bovenaf via de motorruimte worden vervangen. Vaak moet de auto echter op een hefplatform worden gehesen om de lambdasonde te vervangen. Na vele jaren zit de oude lambdasonde vaak erg vast en is moeilijk los te maken. Een stevige ringsleutel kan hier helpen.

Nadat de stekkerverbinding is losgemaakt en de defecte lambdasonde is verwijderd, kan de intacte sonde in het uitlaatsysteem worden geschroefd. Sluit vervolgens de leidingen weer aan met behulp van het insteekcontact. Aangezien lambdasondes verschillen in het aantal polen en het aantal leidingen, is het van belang bij het bestellen van reserveonderdelen het juiste model te kiezen.

Lambdasonde FAQ – 3 vragen over de lambdasonde

 1. Kan een lambdasonde worden gerepareerd? – Als de lambdasonde in de auto defect is, kan hij meestal niet worden gerepareerd. In zeldzame gevallen is het nuttig de lambdasonde te reinigen, maar meestal is het onderdeel kapot. In dat geval is de enige oplossing de lambdasonde te vervangen door een reserveonderdeel.
 2. Wat is een NOx-sensor en wat is het verschil? – Een NOx-sensor is ook een sensor in het uitlaatsysteem, vergelijkbaar met de lambdasonde. Deze bevindt zich achter de katalysator en meet het zuurstofgehalte, maar ook de concentratie stikstofoxide in de uitlaatgasstroom.
 3. Sinds wanneer worden lambdasondes ingebouwd? – De eerste lambdasonde werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de Duitse fabrikant Bosch. In 1976 werd begonnen met de serieproductie van lambdasondes. Het eerste voertuig met een lambdasonde was de Volvo 240 voor de Amerikaanse markt.

Gebruikte lambdasondes voor uw auto kopen

Bij Autoparts24 vindt u gebruikte originele onderdelen zoals Lambdasondes voor uw auto. De passende auto-onderdelen worden opgesomd na het invoeren van de fabrikant en het voertuigmodel. Dit maakt het gemakkelijk om de prijzen van individuele aanbiedingen te vergelijken. Naast de prijs wordt echter ook veel andere informatie, zoals de toestand, duidelijk weergegeven. De OEM auto-onderdelen worden direct aan u geleverd na aankoop met gratis verzending.

De voordelen van tweedehands lambdasondes kopen

Als u onderdelen zoals een lambdasonde wilt kopen, biedt het kopen van gebruikte onderdelen veel voordelen. De auto-onderdelen worden verwijderd bij autorecyclingbedrijven, en alleen aangeboden in goede staat. Wanneer u een gebruikte lambdasonde koopt, krijgt u betrouwbare kwaliteit van de originele fabrikant, gecombineerd met een goede prijs. Bovendien beschermt het bestellen van gebruikte auto-onderdelen het milieu.

Nieuwste producten

: