Menu toggle

Welkom

Gebruikte katalysatoren van autosloper

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 428

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 334

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 124

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 153

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 206

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 187

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 114

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 111

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 231

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 282

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 113

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 253

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 597

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 203

VW

VW

Onderdelen te koop: 799

Katalysator

Als je een auto hebt, dan zit daar zeker ook een katalysator in. De katalysator is een apparaat, dat is ontworpen om de hoeveelheid schadelijke stoffen die de auto uitstoot te reduceren. Een katalysator bevat een keramisch blok, dat o.a. platina, palladium en rhodium bevat. De katalysator splitst de verschillende schadelijke stoffen zoals NO (stikstofdioxide); een stof die anders heel langzaam wordt afgebroken.

Als er mankementen aan de katalysator ontstaan, zul je merken dat het lampje hiervan gaat branden. Dit betekent dat het tijd is om de katalysator te laten nakijken.

 

Wees zuinig op de katalysator in jouw auto

Een katalysator is ontworpen om net zo lang mee te gaan als de auto zelf, dus hopelijk krijg je niet met katalysatorproblemen te maken. Hij wordt niet in dezelfde mate blootgesteld aan slijtage als andere onderdelen van de uitlaat van de auto.

De katalysator kan in sommige gevallen beroet raken of verontreinigd door olie. Dat vereist reiniging. Vervuiling door roet treedt meestal op wanneer de motor meer roet uitstoot dan normaal. Vaak gebeurt dat als de kleppen defect zijn. Olieverontreiniging van de katalysator vindt plaats wanneer fosfor uit de olie en zwavel in de diesel het vermogen van de katalysator om optimaal te functioneren verminderen.

Het reinigen van de katalysator kan met behulp van een chemische behandeling plaatsvinden. We moeten echter wel zeggen dat het reinigen van een katalysator erg lastig is en altijd moet worden overgelaten aan een professional.

De katalysator in jouw auto vervangen

Kan je katalysator niet gereinigd worden, dan moet je deze vervangen. Dat kan echter een erg duur grapje worden, omdat een katalysator veel geld kost. Daar komt de rekening voor het vervangen dan nog bij.

Daarom kun je veel geld besparen door zelf de katalysator te vervangen. Dat neemt een paar uur in beslag en als je het eenvoudiger wilt maken, raden we je aan om iemand te vragen die je wil helpen.

 

Een tweedehands katalysator kopen

Zoals gezegd is een katalysator duur en daarom kun je wellicht wat geld besparen door een tweedehands exemplaar te zoeken, dat geschikt is voor jouw auto. Het is je eigen keuze of je tweedehands onderdelen in je auto wilt gebruiken, maar dat kan een erg goede investering zijn.

Autoparts24 heeft een ruim aanbod aan verschillende katalysators op voorraad, zodat de kans groot is dat we ook een goedkope katalysator te koop hebben voor jouw auto. Gebruik de zoekfunctie en bekijk wat we hebben. Daarnaast vind je verschillende goede adviezen over het kopen van een tweedehands katalysator.

 

Wetgeving op dit gebied

Een katalysator is een wettelijk verplicht apparaat voor auto’s en sinds 1990 zijn alle nieuwe auto’s op de Nederlandse markt uitgerust met een katalysator. Naast NO (stikstofoxide) moet een katalysator ook de hoeveelheid CO (koolmonoxide) en CH (Koolwaterstof) verminderen.

De Europese normen beslaan een aantal EU-richtlijnen over de luchtverontreiniging van auto’s. Alle geregistreerde auto’s in Nederland moeten hieraan voldoen. Er is een aantal uitzonderingen voor oldtimers en dergelijke. De Europese normen bepalen de grenzen van hoeveel een auto mag uitstoten, maar formeel gezien is een katalysator geen eis. Om aan deze normen te voldoen is een katalysator echter praktisch gezien noodzakelijk.

 

FAQ over katalysators

Hieronder vind je antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen over katalysators.

 

Wat is een katalysator?

Een katalysator is iets dat de meeste mensen als normaal beschouwen in moderne auto’s. De functie van de katalysator is om de hoeveelheid schadelijke stoffen die de auto uitstoot te reduceren. Het gaat o.a. om stikstofoxide, koolmonoxide en koolwaterstof.

 

Hoe werkt een katalysator?

Een katalysator functioneert, doordat een keramische katalysator, die bestaat uit platina, palladium en rhodium, de stoffen in de uitstoot splitst, waardoor de schadelijke werking van die stoffen significant wordt gereduceerd.

 

Wat betekent katalysator?

Katalysator betekent dat er een reactie of zogeheten katalyse plaatsvindt. Dat staat voor een stof die de snelheid van een chemische reactie verhoogt, zonder zelf te worden verbruikt.

 

Wat doet een katalysator?

De katalysator van een auto oxideert koolwaterstof en koolmonoxide tot kooldioxide en water. Stikstofoxide wordt gereduceerd tot stikstof. Dat vindt plaats via de zogeheten driewegkatalysator, die een onderdeel bevat dat bestaat uit magnesium-aluminium-silicaat, platina en rhodium.

 

Waar zit de katalysator?

De katalysator is onderdeel van de uitlaat en bevindt zich onder de auto, nabij het roetfilter.

 

Wat is de functie van een katalysator?

Een katalysator vervult een zeer belangrijke rol, omdat hij schadelijke gassen uit de uitlaat van de auto omzet in minder schadelijke gassen.

 

Hoe ziet een katalysator er uit?

De katalysator heeft veelal de vorm van een ovale cilinder. Hij zit in de uitlaat van de auto en heeft een diameter die groter is dan de rest van de uitlaat.

 

Wanneer moet een katalysator worden vervangen?

Wanneer de katalysator van een auto niet meer voldoet aan de wettelijke eisen, is het tijd om deze te vervangen. Je kunt dit laten meten bij je mecanicien. Meestal komt dat door vervuiling door roet of door olieverontreiniging.

 

Hoe warm wordt een katalysator?

De katalysator moet een inwendige temperatuur van 750 graden Celsius bereiken om onvolledige verbranding te vermijden. Een katalysator kan echter veel warmer worden, afhankelijk van het model auto en de staat van de katalysator.

 

Wat is een katalysator in een auto?

Een katalysator is het apparaat in de auto, dat zorgt voor het filteren en verminderen van het aantal giftige uitlaatgassen.

 

Wat is nitrogenoxid?

Nitrogenoxid of stikstofoxiden (NO) zijn giftige gassen, die ontstaan wanneer stikstof en zuurstof onder hoge druk en bij hoge temperaturen verbrand worden. Dat gebeurt o.a. bij het gebruik van een verbrandingsmotor, zoals in een auto.

 

Wat gebeurt er als een katalysator defect is?

Een defecte katalysator kan de giftige stoffen in de uitlaatgassen niet meer optimaal scheiden. Daardoor stoot de auto veel meer gevaarlijke stoffen uit dan toegestaan. In het slechtste geval kan dat levensgevaarlijk zijn, omdat koolstofmonoxidevergiftiging één van de meest voorkomende vormen van vergiftiging is. Een goed functionerende katalysator kan dus van levensbelang zijn.

 

Wat kost een katalysator?

De prijs van een katalysator is afhankelijk van meerdere factoren: het bouwjaar van de auto, het model en uiteraard of je een oude of een nieuwe katalysator koopt. Een nieuwe katalysator kan honderden euro kosten. Ga er maar van uit dat de minimumprijs ongeveer € 400 bedraagt. Koop je een gereviseerde katalysator, dan kun je behoorlijk veel geld besparen. Je kunt ook een universeel model katalysator kopen, maar het is natuurlijk het handigst om een exemplaar te kopen dat is gemaakt om in jouw auto te plaatsen.

 

Hoe vind ik de juiste katalysator voor mijn auto?

Om de juiste katalysator voor jouw auto te vinden, kun je gewoon zoeken op modelnummer en bouwjaar. Dat kan op Autoparts24, waar we gegarandeerd een katalysator hebben die geschikt is voor jouw auto

Nieuwste producten

: