Menu toggle

Welkom

Vind uw gebruikte reserveonderdeel via uw OEM-nummer op Autoparts24

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 528

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 805

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 879

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 726

Dacia

Dacia

Onderdelen te koop: 218

Fiat

Fiat

Onderdelen te koop: 371

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 915

Honda

Honda

Onderdelen te koop: 159

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 373

Kia

Kia

Onderdelen te koop: 338

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 322

Mitsubishi

Mitsubishi

Onderdelen te koop: 231

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 494

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 734

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 632

De brandstoftank: functie, aankoop en vervanging van de tank in de auto

Auto’s met verbrandingsmotoren hebben een voldoende toevoer van brandstof nodig om betrouwbaar te kunnen functioneren. Deze taak wordt vervuld door de brandstoftank. Voldoende hoeveelheden benzine of dieselbrandstof kunnen hier worden getankt en opgeslagen. De brandstoftank kan echter door verschillende oorzaken defect of beschadigd raken. Kom nu alles te weten over de functie van de brandstoftank, hoe een defect merkbaar wordt, hoe tanks worden vervangen en hoe u tegen een redelijke prijs aan een vervangingsonderdeel kunt komen.

Structuur en functie brandstoftank

De brandstoftank van de auto zorgt samen met andere onderdelen voor een betrouwbare toevoer van brandstof naar de motor. Hij bevat een voldoende hoeveelheid benzine of diesel die tijdens het rijden beschikbaar is voor het brandstofsysteem van het voertuig. Via de juiste connectoren en brandstofleidingen is de tank verbonden met de brandstofpomp en de vulopening achter de brandstoftankdop.

De brandstoftanks van moderne voertuigen hebben vaak een in de tank geïntegreerde brandstofpomp, of een ingebouwde brandstofeenheid. Dit onderdeel is een module waarin de technologie van de pomp, een benzinemeter en soms een brandstoffilter zijn geïntegreerd. Oudere modellen daarentegen hebben een afzonderlijke niveausensor.

Waar zit de brandstoftank in de auto?

Moderne auto’s hebben meestal een brandstoftank achteraan in de carrosserie. Hier bevindt de brandstoftank zich vaak in de buurt van de achteras. Soms zit de tank verborgen onder de achterbank en is hij zichtbaar als de zetel verwijderd is.

Sommige modellen hebben een tank in het achterste zijpaneel van de carrosserie. Maar vooral in vroeger tijden werd de tank van de auto ook op andere plaatsen geplaatst. Klassieke auto’s kunnen bijvoorbeeld een tank direct achter het dashboard of achter de stoelen hebben.

Van welk materiaal zijn brandstoftanks gemaakt?

Tegenwoordig wordt kunststof vaak gebruikt als materiaal voor brandstoftanks. In vroeger tijden werden de tanks echter steeds vaker van plaatstaal of aluminium gemaakt. In tegenstelling tot stalen tanks kunnen moderne plastic tanks niet corroderen.

Dit is een groot voordeel, aangezien roestdeeltjes die uit stalen tanks worden aangezogen in het verleden vaak een probleem vormden. Bovendien kunnen materialen zoals kunststof gemakkelijker worden gegoten, zodat tanks qua vormgeving optimaal aan de vorm van het autokoetswerk kunnen worden aangepast.

Wanneer de brandstoftank defect is

Een benzine- of dieseltank kan om verschillende redenen defect raken. Aangezien in dit geval ook brandstoffen kunnen weglekken, moeten defecte tanks zo spoedig mogelijk worden vervangen door een geschikt reserveonderdeel. U mag niet meer rijden met een defecte brandstoftank en passende tegenmaatregelen nemen in geval van brandstoflekkage.

Defecte brandstoftanks mogen in geen geval worden gerepareerd, aangezien de reparatie zelden van lange duur is. Het is beter defecte tanks te vervangen door originele tanks. Tweedehands brandstoftanks in goede staat zijn vaak voor een redelijke prijs te koop. Vooral oude en reeds verroeste stalen tanks moeten worden vervangen voordat er een probleem ontstaat.

Deze symptomen wijzen erop dat de tank defect is

Als brandstoftanks van voertuigen beschadigd zijn, zal benzine of diesel meestal zichtbaar lekken van onder de vloer van het voertuig. Kleinere lekken uit tanks daarentegen zijn waarneembaar door symptomen zoals een duidelijke benzine- of dieselgeur. Als de brandstoftank van binnenuit verroest is, kunnen roestdeeltjes soms in het brandstoffilter worden aangetroffen. Als er in grote hoeveelheden brandstof uit de tank lekt, moet de brandweer in Duitsland via een noodoproep op de hoogte worden gebracht.

Tekenen van defecte tanks op auto’s

  • Brandstof of diesel lekt van onder de auto
  • Brandstofgeur is merkbaar rond het voertuig
  • Barsten of andere beschadigingen zijn duidelijk zichtbaar
  • Roest in het brandstofsysteem wordt een probleem

Hoe defecte brandstoftanks te vervangen

.
Indien brandstoftanks beschadigd of ernstig gecorrodeerd zijn, moeten zij zo spoedig mogelijk door een geschikte vervangende tank worden vervangen. Aangezien brandstoffen zoals motorbenzine onder meer gevaarlijk voor het milieu en zeer ontvlambaar zijn, mogen alleen deskundige automonteurs de tank vervangen.

Nadat de oude tank goed is leeggemaakt, kan het onderdeel uit de auto worden verwijderd. Afhankelijk van de voertuigfabrikant en het model zijn verschillende stappen nodig. Alle leidingen zoals brandstofleidingen, de vulpijp en de aansluitingen voor de niveausensor moeten worden verwijderd. Afhankelijk van het model kan dit beter gebeuren voor of na het losmaken van de tankbevestiging.

Brandstoftanks worden vaak vastgezet met tankriemen onder de vloer van het voertuig. De tankriem fungeert als een soort spanband, en is vaak van metaal gemaakt. Nadat de schroefverbindingen van de tankriemen zijn losgemaakt, kan de brandstoftank worden verwijderd. De nieuwe brandstoftank wordt in omgekeerde volgorde gemonteerd.

Drie tips voor het vervangen van de brandstoftank

 1. Brandgevaar: bij het verwisselen van de brandstoftank kunnen resten van motorbenzine of dieselolie ontsnappen. Zorg voor voldoende ventilatie en brandbeveiliging.
 2. Brandstoftoevoerunit: Als de vorige brandstoftoevoerunit of benzinepomp nog in goede staat is, kan deze zonder meer naar de nieuwe brandstoftank worden overgebracht. Gebruikte tanks worden soms aangeboden inclusief de unit.
 3. Vervang andere onderdelen: Wanneer de brandstoftank wordt vervangen, kunnen ook andere reeds versleten onderdelen gemakkelijk worden vervangen. Dit betreft bijvoorbeeld de niveaumeter, de toevoerleiding, de tankdop of zelfs een geïntegreerde brandstofpomp.

Hoe vindt u de juiste tank voor uw voertuig

Als de brandstoftank defect is, is een vervanging van het onderdeel onvermijdelijk. Autoparts24 heeft een uitgebreid assortiment aan brandstoftanks die u gratis thuis kunt laten bezorgen. Stalen tanks, aluminium tanks en plastic tanks als een OEM-onderdeel zijn hier beschikbaar voor een breed scala van voertuigmodellen.

U kunt gemakkelijk voertuigtanks voor uw auto vinden door de modelnaam en de voertuigfabrikant in het zoekmasker in te voeren. Het is ook praktisch om het codenummer van de fabrikant en het codenummer van het type uit het kentekenbewijs in te voeren. Bijpassende brandstoftanks en andere gebruikte reserveonderdelen kunnen dan gemakkelijk worden vergeleken.

Een originele gebruikte brandstoftank kopen – dit zijn de voordelen

Wanneer u een gebruikte brandstoftank koopt, brengt uw aankoop tal van voordelen met zich mee. Als u gebruikte auto-onderdelen koopt bij gecertificeerde autorecyclingbedrijven, krijgt u altijd het originele onderdeel dat al door de fabrikant van de auto is ingebouwd. Het onderdeel is echter veel goedkoper in prijs dan een nieuwe brandstoftank. Bovendien beschermt u het milieu omdat gebruikte auto-onderdelen niet opnieuw hoeven te worden geproduceerd.

Nieuwste producten

: