Menu toggle

Welkom

Gebruikte aandrijfassen van autosloper

zoek de nu:

Zoeken via: Kenteken | Origineel nummer (OEM code) | Automerken

Welk model zoek je?

Audi

Audi

Onderdelen te koop: 5.060

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Onderdelen te koop: 1.439

BMW

BMW

Onderdelen te koop: 1.043

Citroën

Citroën

Onderdelen te koop: 4.619

Ford

Ford

Onderdelen te koop: 4.860

Hyundai

Hyundai

Onderdelen te koop: 2.830

Mazda

Mazda

Onderdelen te koop: 2.086

Nissan

Nissan

Onderdelen te koop: 2.743

Opel

Opel

Onderdelen te koop: 4.956

Peugeot

Peugeot

Onderdelen te koop: 6.423

Seat

Seat

Onderdelen te koop: 1.706

Skoda

Skoda

Onderdelen te koop: 3.626

Toyota

Toyota

Onderdelen te koop: 6.743

Volvo

Volvo

Onderdelen te koop: 5.373

VW

VW

Onderdelen te koop: 12.267

Aandrijf

Een aandrijfas wordt ook wel een trekas genoemd en is de as die de kracht van de motor van de auto overbrengt op de wielen. De meeste auto’s hebben maar één aandrijfas, maar een auto met vierwielaandrijving kan twee aandrijfassen hebben.

De aandrijfas is een belangrijk onderdeel van de mechanica van een auto, maar is ook onderhevig aan veel slijtage. Aandrijfassen kunnen versleten raken en dan is het over het algemeen de beste optie om ze te vervangen.

 

De aandrijfas van een auto controleren

In de loop der tijd zal de aandrijfas van een auto slijten. In het slechtste geval kan een defecte aandrijfas andere onderdelen van de auto beschadigen, wanneer de slijtage niet tijdig wordt ontdekt en verholpen. In de praktijk betekent dit, dat het meestal verstandig is om de aandrijfas te vervangen als deze serieuze tekenen van slijtage vertoont. Een auto met defecte onderdelen is niet alleen een potentiële kostenpost, maar kan ook een bedreiging van jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen vormen.

Je kunt zelf controleren of de aandrijfas van jouw auto in goede staat verkeert. Een aandrijfas is gemaakt van staal en moet daarom een mat, glad oppervlak hebben. Dat betekent dat er geen roestplekken op mogen zitten. Als je verkleuringen op de as ziet, moet je controleren of je die eraf kunt wrijven.

 

Symptomen van een slechte aandrijfas

Vaak kun je al, voordat de aandrijfas echt kapot gaat, merken dat deze overbelast is. Dat kun je vooral voelen wanneer je rijdt en de symptomen worden vaak duidelijker bij hoge snelheden.

De meest voorkomende symptomen van een beschadigde aandrijfas zijn voelbaar als extra trillingen, die erger worden als je harder rijdt. Daarnaast kan het draaivermogen van de auto afnemen en kun je metaalachtige geluiden horen bij het sturen. Die metaalachtige geluiden komen vooral voor als de schade aan de binnenzijde van de as zit. Als de buitenzijde beschadigd is, voel je resonantietrillingen in de vloer van de auto.

Het kan lastig zijn om te concluderen dat de aandrijfas beschadigd is, omdat de oorzaak ook in andere onderdelen kan zitten. Maar als je de symptomen van een beschadigde aandrijfas ervaart, kun je prima controleren of er speling in de as zit. Dat kun je doen door bij de homokinetische koppeling aan de as te trekken. Je mag geen speling voelen. Als je die toch voelt, is dat een teken dat jouw aandrijfas in slechte staat verkeert.

 

Moet de aandrijfas worden gerepareerd of vervangen?

Als je symptomen van een defecte aandrijfas ervaart, is het de moeite waard om te overwegen of je die wilt vervangen. Als er slechts sprake is van een kapotte aandrijfashoes, kan het bijvoorbeeld wel uit om die te vervangen door een universele aandrijfashoes. Bij ernstige slijtage en gebreken, zoals een scheve aandrijfas, kan het noodzakelijk zijn om de aandrijfas te vervangen.

Het is lastig om te bepalen wat het vervangen van een aandrijfas precies kost, omdat dat afhangt van het merk en model van de auto. Maar een defecte aandrijfas is maar zelden een goedkope reparatie. Het kan daarom goedkoper zijn om in plaats van reparatie te kiezen voor een tweedehands onderdeel.

 

Een nieuwe aandrijfas kopen

Het kan lastig zijn om een nieuwe aandrijfas te kopen, omdat je bij het kopen van aandrijfassen al snel stuit op termen als diameter aan de versnellingsbakzijde, diameter aan de wielzijde en het aantal tanden op de ABS-ring.

Een mecanicien kan je vaak helpen om de juiste aandrijfas voor jouw auto te vinden, maar daar moet je natuurlijk voor betalen. Bovendien moet je er ook bewust van zijn dat een aandrijfas nooit erg goedkoop is, maar dat je geld kunt besparen en het jezelf eenvoudiger kunt maken door een tweedehands exemplaar te kopen.

 

Een tweedehands aandrijfas kopen

Als je problemen met de aandrijfas ervaart, kun je bij Autoparts24 op zoek gaan naar tweedehands onderdelen. Voer gewoon het registratienummer van jouw auto in, waarna je alle geschikte onderdelen voor deze auto kunt zien.

Alle onderdelen bij Autoparts24 zijn grondig gecontroleerd, zodat je zeker weet dat je een kwalitatief goede aandrijfas krijgt, die nog jaren meegaat. Met andere woorden: dat je een goedkopere aandrijfas krijgt, zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Bij ons vind je ook andere onderdelen, zoals kruiskoppelingen of klembanden voor de aandrijfashoes.

Een kapotte aandrijfas is gevaarlijk en erg slecht voor jouw auto. Door een tweedehands onderdeel te kiezen, kun je de aandrijfas goedkoper vervangen. Het is mogelijk om de aandrijfas zelf te vervangen, maar wees erop voorbereid dat dat niet heel eenvoudig is.

 

FAQ over aandrijf- en trekassen

Heb je vragen over aandrijf- en trekassen, dan vind je hier antwoorden op de meest voorkomende vragen. Hieronder hebben we alle antwoorden verzameld.

Helaas hebben we niet alle vragen kunnen beantwoorden, maar we hopen dat we je met jouw vraag hebben kunnen helpen. Is dat niet het geval, neem dan contact op met een plaatselijke mecanicien. Hij kan je helpen met de meer technische vragen.

 

Hoe vervang je een aandrijfashoes?

Om een aandrijfashoes te plaatsen, moet je eerst het voorwiel verwijderen. Draai vervolgens de centrale moer op de aandrijfas los, zodat je de draagarmkogel los kunt draaien. Trek hierna de draagarm omlaag om de veerpoot vrij te maken. Als de veerpoot vrij is, kun je de aandrijfas uit de hub halen en de oude hoes afknippen. Monteer de nieuwe hoes en plaats de aandrijfas weer in de hub.

 

Wat is een trekas?

Een trekas wordt ook wel een aandrijfas genoemd. Het is het deel van de auto dat de kracht van de motor overbrengt op de wielen.

 

Wat is een aandrijfas?

Een aandrijfas wordt ook wel een trekas genoemd en is het deel van de auto dat de energie van de motor overbrengt op de wielen.

 

Hoe klinkt een defecte aandrijfas?

Een defecte aandrijfas klinkt vaak als een metaalachtig geluid, wanneer je stuurt. Er zijn ook andere signalen, zoals een ratelend stuur.

 

Wat is een kruiskoppeling?

De kruiskoppeling is het deel van de aandrijfas, dat de rotatie overbrengt op de wielen van de auto.

 

Is er verschil tussen een aandrijf- en een trekas?

Nee, er is geen verschil. Beide woorden betreffen hetzelfde onderdeel.

 

Was is een cardanische koppeling?

Een cardanische koppeling wordt ook wel een kruiskoppeling genoemd. Het is het deel van de aandrijfas, dat de rotatie overbrengt op de draaiende wielen.

 

Nieuwste producten

: